Bohumil Pečinka: Za Ondřejem Ryčlem

21.07.2014 14:02

„Ahoj, znamenitý a vtipný text. Už jsem ho zredigoval a poslal.“ SMS odpověď: „Tak tím líp. Díks. Ondřej.“ Tak to byla poslední komunikace mezi mnou a zakladatelem a hlavním hybatelem revue Pravý břeh Ondřejem Ryčlem, která se odehrála ve čtvrtek večer. V sobotu v poledne, během leteckých závodů u Kroměříže, se jeho malé letadlo náhle zřítilo.

Bohumil Pečinka: Za Ondřejem Ryčlem
Foto: pravybreh.cz
Popisek: Ondřej Ryčl

Psát o Ondřejovi je jako psát o historii posledních pětadvaceti let. Pamatuji si ho po revoluci v listopadu 1989, kdy jako jeden z prvních podnikatelů začal nabízet služby v oblasti polygrafie a jeho firma na koleně lámala několik tehdy nově vzniklých časopisů. Ten můj (Studentské listy) byl jeden z nich.

Ondřej Ryčl začal úplně z ničeho a během několika let vytvořit se svými společníky dosud fungující firmu AMOS a posléze AMOSCZ. Ondřej měl několik souběžných životů, takže mnoho lidí by mohlo o něm napsat odlišné příběhy.

Jednak to byl Ondřej-podnikatel, současně Ondřej-polyhistor, člověk s mnohatisícovou knihovnou, s obrovským rozpětím od technických věd, které vystudoval, přes letectví až po milovanou historii. V paměti mám také Ondřeje-sportovce. Člověka, který skvěle létal v malých letadlech a byl instruktorem lyžování a pravidelným účastníkem vodáckých závodů.

Určitě by o něm mohli podat svědectví mnohé nadace, které často vyžily jen z jeho finančních příspěvků, o nichž nemluvil. Ondřej však nebyl tím typem filantropa, jehož svědomí se uspokojí přesunem peněz z účtu na účet. Pořádal zájezdy vozíčkářů do různých zemí, přičemž se jich účastnil a handicapovaným lidem aktivně pomáhal.

No a také to byl Ondřej, člověk, který si něco myslel a dokázal to navzdory osobnímu volnu a nepřízni okolí prosazovat. Poznal jsem ho už v devadesátých letech jako sponzora mnoha a mnoha publikací, které by jinak asi nevyšly. Když se skupině pravicově orientovaných lidí před rokem a půl zdálo, že se z politických debat úplně vytratil obsah, byl jedním z těch, kteří aktivně podpořili vznik internetové revue Pravý břeh.

V posledním roce byl hlavní duší – tím, který nás popoháněl, nutil psát a diskutovat. Hlavně byl však organizačním sjednocovatelem celého projektu, bez jeho přičinění by nikdy nevznikl.

V různých médiích jsem mu za ta léta zveřejnil několik jeho textů. Vždycky byly názorově pevné a ostré jako šavle. Poslední dva texty jsou obzvlášt silné a ukazují na rozpětí jeho talentu. První, spíše fejetonové zamyšlení nad karlovarským festivalem, jsme zveřejnili na Pravém břehu v pátek. Rozsáhlejší text „Česká budoucnost a euro“ má být jedním z pilířů sborníku a říjnové konference Pravého břehu s názvem Budoucnost české ekonomiky. Tento sborník už asi Ondřej ve své tiskárně nevytiskne, jak se na to těšil.

Milý Ondřeji, budeš chybět nejen své manželce Ivaně, svým dvěma krásným a chytrým dcerám, desítkám svým přátel a obchodních partnerů, ale i nám, několika bláznům, kteří s tebou dělali tuto internetovou revue a kteří na tebe nikdy nezapomenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…