Je pravda, že v posledních týdnech rychle stouply ceny jatečných prasat. To je však z celé informace jediné, co odpovídá pravdě. Rychlý růst totiž přišel z tak nízkých cen, že v tomto okamžiku se i přes ono výrazné zvýšení dostávají pouze na úroveň, kde byly před třemi lety.
Co je však ještě důležitější – ceny masa na pultech toho mají s cenou jatečných prasat společného jen velmi málo. Poslední dva roky ukázaly, že i když byly ceny jatečných prasat nejnižší za posledních deset let, cen masa na pultech se to prakticky nedotklo. Z dat ČSÚ a SZIF je patrné, že v okamžiku snížení cen jatečných prasat klesla i cena, za kterou se prodávalo maso z jatek i od zpracovatelů do maloobchodní sítě. Ta však propad nijak do ceny zboží nepromítla a jen si zvýšila marži.
Obhajovat zdražení nárůstem ceny jatečných prasat tak není nic jiného než snaha uhájit si navýšené marže a přitom svést vinu za zdražování na někoho jiného. Pokud neměl na cenu vliv extrémní propad cen (o přibližně třetinu), není jasné, proč by nárůst zpět na původní úroveň měl způsobit výrazný růst ceny. Když byly ceny jatečných prasat v roce 2013 na přibližně stejné úrovni, pohybovaly se ve stejné výši i ceny na pultech maloobchodů.
Stejné, a dokonce ještě výraznější trendy potvrzují i dlouhodobá sledování. Za posledních 11 let se podle informací Českého statistického úřadu zvýšily ceny masa na pultech o 19 procent. Přitom však cena jatečných prasat stoupla pouze o dvě procenta! Jatka a zpracovatelé prodávali maloobchodníkům maso o tři procenta dráž než v roce 2005. Hlavní rozdíl tedy vznikl právě na straně maloobchodu, který si na své konto připsal nárůst cen o 16 procent.
Stanovování marže je právem každého obchodníka. Chovatelé prasat však důrazně protestují proti tomu, aby byl nárůst cen masa na pultech obchodů připisován jejich vlivu.
Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat
* Data o cenách jatečných prasat a cenách průmyslových výrobců čerpána ze šetření SZIF, spotřebitelské ceny ze zpráv ČSÚ.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV