Dirigent Alim Šach: Nesmírně si vážím českých hudebníků za jejich profesionalitu a smysl pro humor

09.09.2014 13:50

V pražském Rudolfinu se 10. září uskuteční koncert operních hvězd Velkého divadla z Moskvy. Kvarteto sólistů nejprestižnějšího ruského operního divadla vystoupí v doprovodu pražského orchestru FOK.

Dirigent Alim Šach: Nesmírně si vážím českých hudebníků za jejich profesionalitu a smysl pro humor
Foto: essential-com.cz
Popisek: Dirigent Alim Šach

„Nesmírně si vážím českých hudebníků za jejich profesionalitu a smysl pro humor,“ prohlásil v rozhovoru pro portál Parlamentnílisty.cz dirigent Alim Šach, který celý program nastudoval.

Pane Šachu, už jste vystupoval v pražském Rudolfinu?

Ještě ne, a proto se již nemohu dočkat koncertu v budově, která má tak bohatou kulturní historii jako právě Rudolfinum. Výhoda evropských hudebních sálů spočívá v tom, že inspirují sílou své tradice a energií, kterou po sobě zanechali velcí hudebníci minulosti, již tu kdysi vystupovali.

Mohl byste říci pár slov o lidech, kteří budou na koncertě vystupovat s vámi?

Začnu Světlanou Šilovou, charismatickou operní zpěvačkou (mezzosoprán) s kozáckými kořeny. Její bohatý sametový témbr nemůže nikoho nechat lhostejným. Ostatně, Světlana pochází z Ukrajiny.

Soprán Veronika Džiojeva je jedna z našich nejpopulárnějších operních pěvkyň. Její unikátní hlas zní na nejslavnějších světových operních scénách.
Petr Migunov je jedním z nejslavnějších basů ruské operní scény. Jsem si jist, že jeho interpretační schopnosti české diváky ohromí.

A konečně nejmladším z naší čtveřice je tenor Boris Rudak. Jsem přesvědčen o tom, že je to jeden z největších talentů ve světovém měřítku. Je to nesmírně svědomitý a vyrovnaný muž s vynikajícím témbrem hlasu.

Koho z českých skladatelů máte nejraději?

Velice si vážím tvorby Antonína Dvořáka. Jeho hudba přerostla dobu, ve které vznikla a stala se nadčasovou. Antonín Dvořák je koneckonců jedním z nejznámějších světových skladatelů. Kromě něho bych velice rád připomněl skladatele českého původu Eduarda Nápravníka, který působil více než 50 let v Mariinském divadle v Sankt-Petěrburgu. Nápravník měl vliv na tvorbu mnoha ruských skladatelů a kromě toho byl blízkým přítelem Petra Iljiče Čajkovského, který mu věnoval svou operu Panna Orleánská.

Myslíte si, že publikum má zájem o současnou vážnou hudbu?

To je otázka, která provází hudbu od samého počátku. V minulých staletích od skladatelů požadovali, aby pravidelně představovali novinky. Dnes se ale všechno změnilo. Orchestry a dirigenti provádějí díla starých mistrů, a tak na současné, nově vznikající skladby jakoby nebyl dostatek času. Současná hudba se na repertoáru orchestrů objevuje jen nepravidelně. Mladí skladatelé tak pomaleji získávají nezbytné tvůrčí zkušenosti a publikum se nemůže soustředit na chápání nových prostředků hudebního výrazu.

Co očekáváte od práce s Pražským symfonickým orchestrem FOK?

Netrpělivě na ni čekám a velice se těším. Dirigentovi se snáze nachází společná řeč s orchestrem, který pracuje s opravdovým zaujetím. Lidé z Pražského symfonického orchestru se se mnou spojili ještě dlouho před koncertem, aby se dopředu podrobně seznámili s repertoárem. Byli zvědaví na můj názor, jakým způsobem mají zkoušet určité části z programu pražského galakoncertu. Nesmírně si českých hudebníků vážím za jejich profesionalitu a smysl pro humor.

Se stejným koncertním programem jste vystupoval v Budapešti. Jak vás tam přijali? A jak hodnotíte spolupráci s firmou TVEL, která je sponzorem koncertu?

V Budapešti nás přijali velice pěkně, bylo vyprodáno a měli jsme velký úspěch. Doufám, že i pražské publikum, které je proslulé vytříbeným vkusem, ocení mistrovství našich sólistů. A co se týče sponzora... Víte, v Rusku je hodně korporací, které si mohou dovolit financovat kulturu. Bohužel to ve skutečnosti dělá jen málo z nich. Jsou dvě možnosti, jak ke sponzoringu přistupovat. Jedni posílají peníze do nejrůznějších fondů a charitativních organizací a dále už je pak příliš nezajímá, jak je s nimi naloženo.

Ale je i druhá skupina, která se přímo účastní organizace konkrétních akcí. Zajímají se o jejich obsah a o to, kdo na nich vystoupí. Tato forma spolupráce je mi pochopitelně bližší. A to je přesně ta forma, kterou zvolila společnost TVEL. V tom u nás vládne vzájemné pochopení. Nikdy mi nebude zatěžko poděkovat lidem, kteří upřímně podporují vážnou hudbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

12:17 Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

Prohloubení strategické spolupráce s Ruskem nemá být podle Číny závislé na osobách ve vrcholných fun…