Dominik Duka: Co je na svatých tak zajímavého? Po smrti toho dokázali víc než za života

04.08.2014 14:46

Charakterní osoby, kterým patří náš obdiv – tak popisuje kardinál Dominik Duka v následující glose světce. K čemu jsou nám tyto osobnosti dobré?

Dominik Duka: Co je na svatých tak zajímavého? Po smrti toho dokázali víc než za života
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, četl jsem nedávno na webu: „Kolik vy, katolíci, máte svatých. Můžete si vůbec pamatovat, kdo je čeho patronem? A kdo je to ten svatý?“

Milá tazatelko, opravdu si nepamatujeme všechny naše svaté, ale to není podstatné. Žili v různých dobách a sehráli svoji roli v různých povoláních a životních situacích. Někteří jsou inspirací i dnes, a to bez ohledu na vzdálenost času, místa nebo kultury.

Naši evangeličtí bratři takovéto osobnosti nazývají svědky víry, já se je občas odvážím nazvat charakterními osobnostmi, kterým patří naše vděčnost, úcta a často i obdiv. Úcta k nim vytvořila malé i velké tradice. O některé se opírá také idea našeho státu nebo některých institucí.

Možná mi namítnete, že mohli být zneužiti k různým postranním účelům. A to se také stalo. Například se svatými Cyrilem a Metodějem, svatým Václavem a dalšími. To se však stalo i jiným osobnostem. Třeba mistru Janu Husovi při budování beztřídní společnosti nebo Janu Amosi Komenskému při vytváření ateistické školy.

Některé patronáty jsou trochu sarkastické. Svatý Vavřinec, který může být patronem sociální a charitativní péče, ale byl upálen na rožni a odvolávají se na něho také pekaři. Jindy převzal světec resort některého pohanského božstva v rámci christianizace v dobách raného středověku.

Co je na těchto světeckých osobnostech zajímavého? To, že po smrti dokázali víc než za pozemského života. To je důvod, proč je považujeme za přátele, ochránce a přímluvce. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.