Dominik Duka: Facebookový dialog

07.02.2015 9:59

Někdy se nám zdá, že se v současné společnosti vytratilo umění dialogu. V parlamentu, v odborném tisku i v neodborných diskusích se často vedou monology, nenasloucháme argumentům druhých. Možná to bude tím, že neprezentujeme své názory, ale své dojmy. Nemáme argumenty, ale pocity.

Dominik Duka: Facebookový dialog
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Občas uvažuji nad středověkým uměním disputace, kdy "protihráči" museli nejen umět obhájit své názory logickými argumenty, ale než odpověděli na názor druhého, museli jej zopakovat vlastními slovy – aby bylo vidět, že skutečně rozumí protivníkovi a také aby se mezitím trochu uklidnili.

Rád bych vám, čtenářům, předložil na svém facebookovém profilu tu a tam něco o náboženství k přemýšlení a diskusi, která by neměla být vulgární či neuctivá, měla by být ad rem (k věci) a ne ad hominem (o nositeli či hlasateli názoru), měla by se držet tématu (a ne se vracet k příslovečnému argumentu z vtipu, kde americká delegace upozorňuje na porušování lidských práv, tak odpovědí je: "a u vás zase bijete černochy“). Přijde mi, že neustále hovoříme o aktivních věřících, nebo o těch, kteří se k náboženství stavějí odmítavě. Trochu ale zapomínáme, že je tu většina obyvatel, která se k náboženství nevyslovuje, přestože k němu má evidentní vztah - soudě alespoň podle nedávno uskutečněného průzkumu o výzkumné kvantitativní šetření na území České republiky s názvem Náboženství a církev, který iniciovala společnost Proximity Prague společně s výzkumnou agenturou Ipsos, nebo plných kostelů o Vánocích a Velikonocích. První diskuzní příspěvek už byl zveřejněn a týká se desatera.

Diskuze budu záměrně umísťovat na v součastnoti oblíbenou sociální síť Facebook, neboť ta je v dnešní době církvemi málo probádaným „kontinentem“. Rád bych pak shrnul, co vše mne díky vašim názorům a postojům napadlo na svém blogu na Aktuálně.cz. Váš zájem budu považovat za obohacení svého postoje a možnost slyšet kultivovaný hlas občas i "z druhé strany" názorového spektra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dominik Duka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…