Dominik Duka: Jsou mezi námi ti, kteří doufají v naši pomoc

12.01.2012 7:34

Nejásám, problémy vidím, ale čerty na zeď malovat nebudu – tak nějak by se dal v kostce vyjádřit postoj arcibiskupa Dominika Duky k perspektivám, které se rýsují ve výhledu na rok 2012. Více v jeho pravidelné glose.

Dominik Duka: Jsou mezi námi ti, kteří doufají v naši pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, Novým rokem skončila slavnostní vánoční nálada, která byla emocionálně prostoupena rozloučením se zesnulým prezidentem Václavem Havlem. Ukázalo se, že jeho odkaz i dílo nepatří jen historii, ale oslovuje nově i mladou generaci. Pán Bůh zaplať.  

Avšak již druhého ledna začaly naše starosti i půtky. Mnozí malují čerty na zeď nejspíš proto, že vlastní firmy, které ony čerty pak za nemalé náklady odstraňují. Myslí, že pro skutečný a správný obraz je nejlepší dávat celoroční součty. Když každý počítáme svou měsíční mzdu, budiž, ale počítejme vše v celoročních položkách. Všechny skutečné příjmy a výdaje, které se měsíc od měsíce proměňují. Neříkám to proto, že bych jásal a neviděl problémy.  

Abychom se celkově lépe orientovali, je vhodný celostní pohled, a to jak pro rodinné rozpočty, tak pro jednotlivé organizace. Sám si tuto zimu říkám, jak je dobře, že nemrzne. Díky oteplování ušetříme na energiích. Prosím však o odpuštění milovníky zimních sportů. Na horách však sníh je a bude a zimní kluziště jsou také v provozu.  

Nevím však, jak v této situaci předpokládané finanční nepohody přijmete tříkrálové koledníčky. Máme je odmítnout? Doufám, že si naopak uvědomujeme, že jsou mezi námi ti, kteří spoléhají či doufají v naši pomoc. Pomoc vedená charitativními, respektovanými aktivitami je přece zárukou, že má pomoc bude efektivní a nebude zneužívána.  

Proto bych chtěl touto cestou poděkovat pracovníkům České katolické charity, Člověku v tísni, Adře a dalším, kteří zodpovědně pomáhají potřebným a opuštěným. Především bych chtěl poděkovat tříkrálovým koledníčkům a koledníkům za jejich obětavou odvahu. Připomínají mi slova svatého Augustina: „Tím, že miluješ bližního a že se o něj staráš, konáš pouť. A kam putuješ, ne-li k Pánu Bohu, k tomu, kterého máme milovat celým srdcem, celou duší a celou myslí.“

Vyšlo na rozhlas.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.