Dominik Duka: Kamila Moučková patřila k menšině nesehnutých

12.05.2013 7:27

Patřila k oné menšině nesehnutých, na které vždy záleží, říká o Kamile Moučkové kardinál Dominik Duka. Následující glosa je poctou této skvělé ženě, bývalé televizní hlasatelce, která získala Cenu Arnošta Lustiga.

Dominik Duka: Kamila Moučková patřila k menšině nesehnutých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

 

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, počátkem dubna převzala Cenu Arnošta Lustiga televizní hlasatelka Kamila Moučková. Generace těch, kteří prožili srpen 1968 byť jako děti, její jméno znají i po letech. Ona sama se dožila pěkného životního jubilea v plné svěžesti, a tak mohla převzít cenu za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost.  
 
Její životní cesta je cestou mnohých z mladé poválečné generace. Komunistický otec, známý Vilém Nový, budovatelské nadšení i první zklamání z politiky komunistické strany – tím vším prošla, než se stala téměř národní hlasatelkou televize.  
 
Její zprávy z prvních hodin a dnů okupace naší země takzvanými bratrskými socialistickými státy vejdou do dějin nejen televizního zpravodajství. Rok 1968 plně ukázal, kdo hledal skutečné ideály a kdo se jen vezl na prospěchářské vlně pohodlnosti.  
 
Kamila Moučková musela odejít z televize, přesto však patřila k oné menšině nesehnutých, na níž vždy záleží. Teprve po roce 1989 znovu mohla okusit návrat do míst, která jí přirostla k srdci. Její výjimečnost a statečnost je znát nejen z děkovné řeči při přebírání výše zmíněné ceny, ale i z vystoupení v Hyde Parku na ČT24. Přestože sama nestála v čele země jako Margaret Thatcherová, prokázala podobnou pevnost charakteru v míře přebohaté.  
 
Chci na tomto místě připomenout slova Arnošta Lustiga v době, kdy nejde ani o život, ani o postavení, ale komise za komisí potírají osobnost. V dnešní době je zneklidňující ohrožení samotné civilizace. Na otázku „Jak poznáte, že umírá celý svět, když možná umíráme jen my dva?“ odpověděl „Podle toho, že odumře ohled člověka k člověku.“ 
Publikováno se souhlasem vydavatele. Zaznělo v pořadu Českého rozhlasu Glosa Dominika Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…