Dominik Duka: Otevřme se studiu minulosti

28.05.2014 11:30

Jak bychom měli pohlížet na minulost? Podle Dominika Duky bychom k jejímu studiu měli přistupovat otevřeněji. Jen tak podle něj můžeme být otevření i k tomu, co nabízí budoucnost.

Dominik Duka: Otevřme se studiu minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, rád bych se vrátil k jednomu velkému dílu, které si zaslouží nejen zmínky, ale především odměny. Na svátek svatého Vojtěcha jsem udělil zlatou Svatovojtěšskou medaili projektu Velké dějiny zemí Koruny České. Je to první dokončený projekt kompletních dějin našich zemí, který navazuje na nedokončené dílo Františka Palackého i prvorepublikového nakladatele Jana Laichtera.

V 19 knihách se čtenáři mohou seznámit v ucelené edici s dějinami naší vlasti z pera renomovaných českých historiků. Jsou tu dějiny politické, hospodářské, sociální i kulturní od počátku po rok 1945. Všichni autoři a redaktoři nakladatelství Paseka vykonali velkou službu naší zemi. Pro veřejnost je to podklad pro promýšlení a interpretaci našich dějin v současnosti.

Je vidět, že už není možné, aby ucelený pohled na dějiny podal jednotlivec, jako byl slavný František Palacký, ale že je třeba nesmírné píle a spolupráce řady vědců, redaktorů a dalších pracovníků.

Palackého pohled na dějiny přece jen vycházel z koncepce dějin na základě hegeliánsko- utopického socialismu. Dnešní výzkumy umožňují nový pohled o rozlišení přístupu k faktům.

Když nedávno vydala Karlova univerzita zajímavou studii Bílá hora, nastala pro mě ne zcela pochopitelná reakce naší veřejnosti. Přestože autor Olivier Chaline vše doložil důkladným archivním studiem a je jedním z nejrenomovanějších francouzských historiků současnosti, žák Le Goffa, velký znalec a příznivec české kultury, dostalo se mu klasických výtek, že nějaký cizák nám nebude přece něco vykládat o českých dějinách.

Jeho pojetí je totiž psáno s nadhledem, bez zátěže staré české historiografie. Jsem přesvědčen, že je třeba diferencovanějšího přístupu ke studiu minulosti, přístupu otevřenějšího. Jen tak totiž budeme moci být otevření i k tomu, co nabízí budoucnost. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…