Dominik Duka: Podněcování k nenávisti vede ke zlu a násilí

14.10.2012 9:25

K sobotní beatifikaci v katedrále svatého Víta?

Dominik Duka: Podněcování k nenávisti vede ke zlu a násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, v těchto dnech je jistě v tisku a dalších sdělovacích prostředcích dost informací o františkánech, o tom, jak vypadá proces blahořečení, o dějinných souvislostech.  

Chtěl bych se proto vrátit k jedné své glose, kvůli níž mi je neprávem přičítáno, že jsem protestující nazval lůzou. Nikoliv. Každý, kdo chce slyšet a umí číst, se může přesvědčit, že jsem varoval před tím, aby se situace nevymkla z rukou a aby se z davu demonstrujících či protestujících nestal neovladatelný dav.  

Poprvé v dějinách místní katolické církve dochází k blahořečení, což je jakýsi předstupeň svatořečení, přímo v Praze, kde počátkem 17. století položilo život 14 mučedníků. Byli to františkánští mniši nejrůznějších národností, kteří v roce 1604 začali obývat trosky kostela Panny Marie Sněžné. Při vpádu pasovských vojsk v roce 1611 byli pomlouvačně nařčeni z kolaborace s bavorským vojskem. Svedený dav vnikl do kláštera a všechny bratry pobil.  

Snahy o blahořečení se objevovaly celou řadu let a naposledy byly přerušeny komunistickým režimem. Proto se teprve nyní můžeme radovat, že tito mučedníci jsou alespoň zpětně vyzdviženi jako hrdinové a příklady těch, kdo pro víru položili své životy. Až do posledku zůstali věrni svému poslání.  

I v této situaci a na příkladu toho, jakým způsobem bratři františkáni položili své životy, chci připomenout, že podněcování k nenávisti vede ke zlu, k násilí. Jakmile dav ovládnou vášně podněcované často neodpovědnými jednotlivci sledujícími vlastní sobecké cíle, může dojít ke katastrofě. Vidíme to dost dobře na davových reakcích v dnešním islámském světě. Dobře míněné hnutí odporu pak často končí u rabování a násilí, včetně obětí na životech. Nenechme se svést falešnými našeptavači, kteří mají rychlá a prostá řešení problémů, jsou kdykoliv schopní ukázat na viníky a ty pak předhodit davu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Zaznělo v pořadu Českého rozhlasu Glosa Dominika Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…