Dominik Duka: Pravda a ochrana obětí musí být pro církev na prvním místě

24.03.2019 11:34

Prohlášení kardinála Dominika Duky OP k reportáži na webu Seznam Zprávy z 20. března 2019

Dominik Duka: Pravda a ochrana obětí musí být pro církev na prvním místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Jako předseda ČBK se ohrazuji proti zneužívání mých slov pro italskou televizi, kde jsem se nevyjadřoval k problematice zneužívání v Katolické církvi v ČR.

My, biskupové ČR vyjadřujeme lítost a otřesení nad případy sexuálního zneužívání, které se vyskytují u nás i ve světě. I jeden případ pohlavního zneužívání je až příliš.

Jsme si vědomi toho, že procesně jsou vyšetřování a soudy neúměrně dlouhé jak v církevním, tak i ve státním prostředí a je třeba pracovat na podstatné změně.

Zároveň je třeba říci, že věci se začnou hýbat až po podání silného, otevřeného a věrohodného svědectví poškozené osoby, nejen do médií, ale především Policii ČR a církevním nadřízeným.

Zdůrazňujeme, že Katolická církev v ČR zřizuje kontaktní místo v úzké spolupráci s Policií ČR, pro případné oběti sexuálního zneužívání v církevním prostředí, ale také pro ochranu případných falešně obviněných, protože stále platí presumpce neviny.

Závěrem chceme poděkovat redaktorům Seznam Zprávy - Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi za jejich práci, kde poukázali na neúměrně dlouhé prošetřování selhání kněze V. Z.

Pravda o tom, co se stalo, a ochrana obětí musí být pro církev na prvním místě. Pravdě o selhání duchovních a dalších osob vystupujících jménem církve je třeba se podívat do očí. Je vždy tragické, když duchovní, který je povolán sloužit lidem, zneužije svého postavení.

Katolická církev v ČR chce aktivně usilovat o prošetření podezření podobného druhu. Současně ale nemá ambici nahradit orgány činné v trestním řízení. Nebrání a nechce bránit řádnému policejnímu vyšetření těchto skutků.

kardinál Dominik Duka, OP
arcibiskup pražský a předseda ČBK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…