Eva Valerie Maxová: Úcta k padlým sovětským vojákům je chápána jako podpora pravicových radikálů?

05.05.2016 16:02

Vlnu kritiky na české politické scéně vyvolal jihomoravský hejtman Michal Hašek tím, že se osobně sešel s "Nočními vlky", motorkáři, kteří si svou jízdou připomínají oběti padlých sovětských vojáků v druhé světové válce.

Eva Valerie Maxová: Úcta k padlým sovětským vojákům je chápána jako podpora pravicových radikálů?
Foto: David Daniel
Popisek: Banda ruských motorkářů Noční vlci přijeli do Brna uctít padlé rudoarmějce

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) naprosto přesně věděl, z jakého důvodu ruské motorkáře, nazvané „Noční vlci“ v Brně přivítal, i z jakého důvodu společně s nimi uctil na brněnském Ústředním hřbitově památku sovětských vojáků padlých během druhé světové války.

To ostatně vyjádřil jednou větou: „Je to úcta vůči padlým vojákům, kteří obětovali své životy tisíce kilometrů od svých domovů a rodin za svobodu Československa a našeho národa.“

V době, kdy je vážně ohrožena budoucnost Evropy unáhlenými, nepromyšlenými a skoro až slaboduchými rozhodnutími Evropské komise ohledně bezvízové politiky pro Turecko, vnucenými uprchlickými kvótami a plánovanou direktivou ohledně výpalného za každého odmítnutého uprchlíka, tak v této době jsou někteří naši politici namísto toho, aby se semkli a začali hledat řešení pro naši zemi, schopni žvanit a hledat sebemenší příležitost, jak poukázat na Putinovo Rusko.

Je za tím pověstné proamerické řiťolezectví, vrozená hloupost, nebo vnitřní potřeba českého politika posílit si své takřka neznatelné ego?

Nenávist tu máme na talíři každý den. Hra na boj za lidská práva a následné vytvoření iniciativy, která si říká Hate Free Culture, tedy má ve svém názvu slovo HATE tj. nenávist, pojem, kterým iniciativní jedinci nálepkují zdravě smýšlející občany s cílem je dehonestovat. Nikoli milovat své okolí, ale nenávidět ho, na tom si dnes neziskový sektor a jeho příznivci vystavěli svou popularitu.

Je tedy třeba a na místě nenávidět odpůrce bruselských kvót, občany chránící svou zemi pro sebe a své potomky před nasunutými migranty, je tedy třeba nenávidět skupinu ruských motorkářů „Noční vlci“, jen proto, že s nimi sympatizuje a přátelí se s nimi prezident Putin?

Nenáviděla Sýrie a vystrašená Evropa stejného Putina, když na rozdíl od Obamova úsměvu a nekonání, zasáhl bez větších řečí účinně a razantně proti Islámskému státu, stejně jako poukázal na praktiky tureckého prezidenta Erdogana?

Nenávist jak se to komu a kdy hodí. Milovat Obamu a nenávidět Putina?

Někteří čeští politici mají silnou vnitřní potřebu reagovat a mentorovat, co by se mělo, vždy když jde o událost, související s Ruskem, Čínou, nebo s vystoupením prezidenta Zemana.

Haškův akt uctění památky padlých Rusů na brněnském hřbitově a společná fotografie s „Nočními vlky“ mohla zůstat bez nevhodných komentářů. Naopak Haškovo chování mohlo být oceněno jako solidní gesto v kontextu historických válečných událostí.

Namísto toho je zde okamžité dotazování ze strany médií po Haškově zprávě, že vlky přivítal a vyfotil se s nimi, stejně jako odsuzující komentáře jednotlivých politiků, že oni by se kontroverzní skupinou nefotili, protože co by na to řekli jejich voliči?

Např. předseda ODS Fiala vnímá Haškovo gesto jako nevhodné, fotit se s někým, kdo podporuje ruský nacionalismus a snad i naznačit, že se sociální demokracie přiklání k politickému radikalismu, tak to je nepřípustné.

Pánové z TOP 09 nás nikdy nepřekvapí. Místopředseda Marek Ženíšek v tom vidí uctívání Putina a jeho kolega Jan Vitula, kandiduje na hejtmana na jižní Moravě, hovoří o Haškově medializaci, aby tím získal hlasy do voleb, i o tom, že je Hašek dobrým žákem Miloše Zemana. Hovoří také o popření principů našeho státu.

Jakých ale nesděluje.

Brněnský primátor Petr Vokřál za hnutí ANO tomu nasadil korunu, když akt uctění památky padlým ruským vojáků shodil ze stolu s těmito slovy: „Demokratický politik má celou řadu možností, jak důstojně a s úctou oslavit výročí konce války, určitě však mezi ně nepatří pózování s bandou militantních nacionalistů. Proto nechápu, proč se hejtman Jihomoravského kraje a zastupitel státu s takovou historií, jakou má Česká republika, dobrovolně fotí s Nočními vlky, gangem nacionalistů a homofobů, kteří po Evropě už léta pod zástěrkou historických oslav pouze rozvážejí propagandu.“

„Noční vlci“ a Hašek to schytali i od našeho lidsko-právního guru Jiřího Dienstbiera: „Fotit se s Nočními vlky, stoupenci nacionalistické a imperiální politiky putinovského ruského režimu, je od Michala Haška pěkná pitomost. Symbolicky by to bylo možné vnímat jako souhlas s okupací a anexí části cizího státu (Krym), vysílání vojáků na cizí území a vedení útočné války proti jinému suverénnímu státu (východ Ukrajiny) nebo s relativizací okupace Československa v srpnu 1968. Nepochybně je to v rozporu se zahraniční politikou našeho státu.“

Některá média dokonce projevila obavy, zda může Hašek vyfocený s těmito „zvířaty“ kandidovat znovu na hejtmana, když jedná v rozporu s českou zahraniční politikou. Tady přišel s uklidňujícím sdělením premiér a Haškův stranický kolega Sobotka: „Českou republiku navenek reprezentuje vláda, prezident. Vláda dělá zahraniční politiku, zahraniční politiku nedělají hejtmani.“

Nechme se tedy překvapit jak skvělou a bezchybnou politiku nám naši čelní představitelé předvedou, jak účinně ochrání naši zemi před direktivou EU, mimo jiné i před přidělenými kvótami uprchlíků.

Komentáře a výkřiky některých politiků nad chováním a postojem hejtmana Haška vůči oslavě a uctění padlým ruským vojákům na cestě z Moskvy do Berlína, svědčí o jejich neznalosti historie druhé světové války, ale i o neúctě ke všem padlým, nejen sovětským vojákům, v této válce.

Podle nejnovějších údajů zahynulo během druhé světové války až 26 milionů sovětských občanů, z čehož bylo 18 milionů civilistů. Britové ztratili 338 tisíc lidí, Američané pak 407 tisíc.

Podle oficiálních ruských údajů (Statistický sborník Grif sekretnosti sňat, 1993 a následně doplněného vydání pod názvem Rossija i SSSR v vojnach XX veka, 2001) byly ztráty Rudé armády při osvobozování území Československa následující:

  • nenávratné (padlí, zemřelí na následky zranění, nezvěstní) – 139 918
  • zranění – 411 432

Celkem při bojích mimo území Sovětského svazu v Polsku, Československu, Rumunsku, Maďarsku, Německu, Rakousku, Jugoslávii, Norsku, Bulharsku, Koreji a Číně zahynulo nebo bylo zajato 1 099 465 sovětských vojáků a 2 790 221 jich bylo zraněno (zranění mohli být ve statistice uvedeni vícekrát). Padlí a zranění na území ČSR tak tvořili 14,18 % těchto ztrát. Tohle je zásadní a důležité vědět. Sovětští vojáci na našem území nejen bojovali, osvobodili naši zem, ale taky zde položili své životy. Toho je třeba si vážit, a to si v čase výročí osvobození naší země vždy připomínat.

K tomu není třeba populisticky okomentovaná návštěva ruských „Nočních vlků“, kteří na rozdíl od našich kritizujících povýšených politiků na sovětské válečné oběti, své předky, nezapomínají a chovají je pořád v náležité úctě.

převzato z blogu autorky na idnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…