František Matějka: Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman si to zasloužili

10.03.2013 17:54

Po roce 1989 byli jednoznačně nejvýraznějšími osobnostmi veřejného života, jakkoli dnes výjimečně nemám potřebu hodnotit proč, tři lidé. Byli jimi Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. A přestože nemusím souhlasit, a mnohdy také i zásadně nesouhlasím, se vším, co kdy udělali, všichni tři si zasloužili prezidentem být.

František Matějka: Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman si to zasloužili
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Po roce 1989 jsme u nás měli dvoje volby do Sněmovny národů Federálního shromáždění, dvoje do Sněmovny lidu Federálního shromáždění, dvoje do České národní rady, dvoje do Evropského parlamentu, patery do zastupitelstva obcí, čtvery do zastupitelstva krajů, sedmery do Senátu Parlamentu České republiky a patery do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V politických funkcích na různých úrovních se u nás vystřídaly desítky tisíc občanů. Zvolili jsme celkem 1.000 poslanců do sněmovny a 243 senátorů, když nepočítám doplňovací volby.

Od roku 1993, tedy za dvacet let, jsme měli celkem jedenáct vlád, přestože k volbám jsme šli jen pětkrát. V roli premiérů těchto vlád se postupně vystřídali Václav Klaus, Josef Tošovský, Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jan Fischer a Petr Nečas. Sleduji politiku po celou tu dobu, všechna vítězství i prohry. Nikdo z nás nebyl, není a nikdy nebude dokonalý, ale pokud vybírám ze všech těch lidí, kteří se v politice u nás vystřídali, tvrdím, že všichni tři prezidenti se od roku 1989 nejvýznamněji zapsali do politiky v České republice a zcela si zasloužili stát se prezidenty.

Zeman je poslední v této řadě. Po vypršení jeho mandátu je velmi pravděpodobné, že s ohledem na věk kandidátů a jejich ´zásluhy´, alespoň v to doufám, uvidíme ve sněmovně i v senátu už jen málo z těch, kteří se podíleli na veřejném životě po celou tu dobu až do dnešních dnů, čímž se uzavře další kapitola určité periody, kterou u nás v obdobě jakéhosi plus mínus dvacetiletí prožíváme již od roku 1918. Můžeme jen věřit, že přijdou opravdu noví lidé, kteří si nenechají indoktrinovat dosavadní styl práce parlamentních stran, které se místo férové soutěže idejí slily do jednoho politického proudu, aby se staly pro mnohé jen výtahem k osobním výhodám za cizí peníze bez osobní odpovědnosti za svou práci.

V mých očích neexistuje v České republice nikdo z těch, kteří kdy kandidovali na vysoké politické posty, kdo by si zasloužil stát se prezidentem, vyjma Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana, a to se vším dobrým i špatným, co kdy vykonali.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…