František Štván: Proč se ve skutečném zájmu světa ekonomické a diplomatické sankce nepoužívaly a nepoužívají vždy?

31.07.2014 16:45

Spojené státy uvalily další sankce na vlivné politiky Ruska a ruské firmy. Vedení EU se k bojkotu připojuje a navíc ho rozšiřuje o zablokování majetku konkrétním občanům Ruska, včetně jejich volného pohybu na území EU.

František Štván: Proč se ve skutečném zájmu světa ekonomické a diplomatické sankce nepoužívaly a nepoužívají vždy?
Foto: red
Popisek: Rusko

Nebudu se vyjadřovat, jestli s těmito kroky souhlasím či nesouhlasím, neboť chci  upozornit na něco jiného.

Předpokládám, že se nepletu pokud si myslím, že hlavní příčinou světových konfliktů je špatná ekonomická situace států kde vznikají, ač ekonomická situace těch, kteří jim  politicky vládnou, či politiky z mocných podnikatelských pozic ovlivňují, má naprosto opačnou kvalitu, neboť svoji zem fatálním způsobem okrádají. To však USA, potažmo EU nevadilo, nevadí a vadit nebude, pokud tančí podle jejich not. Jakmile tak nečiní, jejich nenažranost je  bývalými partnery zveřejněna a jejich majetek je na území, náhle z nebe spadlých a rozhořčených mravokárců, zmrazován. Stačí si vzpomenout na zablokování bankovních účtů Viktora Janukoviče a jeho syna Alexandra,  včetně účtů Ukrajinců na ně napojených, ve Švýcarsku a Rakousku, hned po té, co začali rozhořčeným z USA a z EU vadit, ač musí být naprosto jasné, že na tyto účty musely téct obrovské sumy dlouhou dobu. Jen blázen si může myslet, že země kam peníze šibalové ulívali nevěděly, že je jejich legitimnost, mírně řečeno, sporná.

Tím chci říci, že když USA a EU chtějí, tak jsou schopny zabránit ulívání nečestných příjmů, tím pádem i špatné ekonomické situaci konkrétních zemí. Ergo kladívko sociálnímu napětí v nich, které je tou základní příčinou válečné hrozby. Proto nepochybuji, že kdyby naši politici po listopadu 89 nedrželi s USA a s EU basu, že bychom se okamžitě dozvěděli na čích účtech skončilo sametové privatizační rozkrádání naší republiky, které je dodnes hlavní příčinou našich ekonomických problémů a vzrůstající  sociální frustrace zklamaných lidí, která i u nás  ohrožuje  křehký sociální smír. Zkrátka a dobře. 

USA a EU svými sankčnímu kroky  proti vlivným Rusům dokazuje, že má globální páky, jak trestat nepoctivé a stejné páky, jak zaručit mír. Skutečnost, že tak nečinily a nečiní preventivně, ve mne vyvolává podezření, že by na míru nevydělali ti, kteří kroky politiků v USA a v EU  zpovzdálí řídí. Tím si odpovídám na otázku, kterou jsem  v názvu svého článku položil. Nemusím snad ani dodávat, že v žádném případě netoužím, abych měl  pravdu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…