František Štván: Soudkyně Langerová mohla být v zájmu celé společnosti důkladnější

17.02.2012 10:39

Pan Roman Smetana, řidič olomouckého dopravního podniku, udělal z předvolebních plakátů s tvářemi politiků, zkratkovitou kresbou přehánějící nápadné znaky za účelem zesměšnění, karikatury.

František Štván: Soudkyně Langerová mohla být v zájmu celé společnosti důkladnější
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Přikreslil jim například tykadla. Možná v nich viděl pilné včeličky. Kromě kresby na plakáty přidal texty v nichž politiky mimo jiného označoval za zloděje a korupčníky. Půjde za to na sto dní za mříže. Stane se tak, neboť odmítl vykonat obecně prospěšné práce, ke kterým byl na počátku odsouzen. Odmítl je, neboť se tvrdohlavě drží názoru, že "slušní a poctiví lidé do vězení nepatří".

Rozhodně nebudu zpochybňovat relevantnost rozhodnutí soudkyně Langerové a to ani přesto, že je ženou "Íčka"(dostal někdo za tuto satirickou přezdívku trest?), přesněji řečeno Ivana Langera (ODS). Zpochybnit její rozsudek však mohu porovnáním s rozhodnutím jiného soudu v podobné kauze. Například Jiří Paroubek (NS-LEV 21) nebyl u soudu úspěšný, když zažaloval tvůrce karikatur, který ho v nich hrdinsky zesměšňoval tím, že ho společně s jeho těhotnou ženou karikoval v intimních pozicích. Jestli se nepletu, tak své rozhodnutí soudce obhajoval tvrzením, lidově řečeno, že je J. Paroubek veřejná osoba a tak on i jeho žena musí leccos vydržet.

Možná si paní soudkyně Langerová mohla tímto precedentem pomoci, neboť pan Smetana nepochybně přikresloval tykadla veřejně činým politikům. A co se týče jeho dovětku, že jsou zloději a korupčníci, tak i zde vidím prostor pro schovývavost. Copak takřka všichni mediálně známí politici jedním dechem nekonstatují, že naší společnost a ekonomiku dusí korupce a rozkrádání veřejných zakázek? Nerozhodují o nich náhodou politici? Copak druhým dechem neobviňují své politické soky, že to jsou právě oni, kdo se na těhto negativních jevech podílí?

Nebyly tak zásahy pana Smetany do předvolebních podobenek logickou reakcí na kriminální činy v našem veřejném životě? Není pro pana Smetanu polehčující okolností skutečnost, že ačkoliv korupci nikdo nezpochybňuje, tak za ní až na mikroskopické vyjímky není nikdo veden k odpovědnosti? To znamená, že neznámí pachatelé jsou stále na svobodě?

A to nejdůležitější nakonec. Dokázali relevantním způsobem poškození politici, že je text opravdu poškozuje? Touto otázkou chci naznačit, že paní soudkyně mohla být důslednější. Stačilo, aby uražené politiky přinutila dokázat, že jejich, a nejbližších rodinných příslušníků, kumulování majetku, odpovídá jejich čistým příjmům po zdanění.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…