František Štván: V čem spočívá odvaha guvernéra ČNB?

06.01.2014 19:18

Britský měsíčník The Banker, který patří do mediální skupiny Financial Times, ocenil odvahu, s jakou guvernér České národní banky Miroslav Singer vyřešil problém silné koruny při slabé kondici ekonomiky, která je navíc malá a velmi proexportně orientovaná. Radikální řešení v podobě intervencí bylo podle časopisu nezbytné. Dovolím si k ocenění guvernéra ČNB napsat pár slov.

František Štván: V čem spočívá odvaha guvernéra ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominální hodnota bankovky 1000 Kč patří mezi nejvíce padělané

Panu guvernérovi přeji, že si už jako Anton Špelec nemusí klást otázku - dajli mi tu medaili? Během poměrně krátké doby mu na prsa zahraniční odborníci(?) připnuli tuším dvě. Nemám na to, a zdaleka nejsem sám, abych mohl relevantně zhodnotit všechny důvody vedoucí k jeho ocenění, ale jeden z nich si zpochybnit dovolím. Nerozumím, proč je pan guvernér pasován do role odvážného, když k intervenci použil prostředky, které mu nepatří? Ke slovu odvaha totiž patří slovo risk, jinak by se o odvahu z logiky věci nejednalo. A proto se umanutě ptám, co pan guvernér osobně riskuje, pokud se jeho (ČNB) intervence ukáže jako neúčinná a drahá?

Vzhledem k tomu, že je bankovní rada ČNB ve svých rozhodnutích nezávislá, tak kromě pochroumaného ega vůbec nic. Miliony ročně ze zákonem dané mzdy by mu nikdo za trest neodpáral. Co by za to dali zaměstnanci supermarketu s podprůměrnou mzdou, ve kterém inventura odhalí manko a nebo zaměstnanci ČNB, kteří jsou aktuálně z "venkovských" poboček posíláni na "pracák", aby ČNB národohospodářsky ušetřila mzdové prostředky.

Další otázka - Jací odborníci v britském měsíčníku The Banker pracují?- se nepochybně také nabízí. Mám totiž stále silnější pocit, že skutečné ekonomické odborníky svět dlouhodobě postrádá a proto by mne moc a moc zajímalo, na jakých konkrétních ekonomických "kauzách" si páni redaktoři vysloužili odborné ostruhy. Dokázali například před pár roky včas varovat, že se v bankách skrývá světová ekonomická krize? Nedávají náhodou ocenění i těm centrálním bankéřům, kteří její příchod tehdy netušili, ač to měli v popisu práce?

Pokud se však za ekonomickou odbornost považuje, když minoritní část světové - potažmo naší - populace ještě více bohatne a majoritní ještě více chudne, pak si medaile od profesně zaměřených měsíčníků, všichni co takto zištně řídí svět, nepochybně zaslouží. Lidé na dně, přesněji řečeno, plátci všech jejich ekonomických experimentů, by je jistě ocenili jinak. Mám stále silnější pocit, že ekonomové u moci dělají vše, aby  na  mimořádně "srdečné" lidové ocenění nemuseli dlouho čekat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…