František Táborský: Okénko trhu

23.06.2018 11:01

Německé PMI ve výrobě překvapilo trh poklesem o celý bod na 55,9 b. Na druhou stranu vzrostl index ve službách.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

Celkové PMI tak vzrostlo o 0,8 na 54,2 b. Obdobný vývoj je k vidění i v celé eurozóně a celkový výsledek tak napovídá opětovnému zrychlení ekonomiky. Dnes nás ještě čeká zveřejnění amerického indexu, který by podle očekávání trhu měl jen mírně klesnout. 
  
Jednání členských zemí OPEC dospělo k závěru zvýšit těžební limity o jeden milion barelů denně. Ve skutečnosti se však bude jednat pouze o 600 tis. vzhledem k tomu, že některé členské země nejsou schopny dále navýšit svou produkci. Z celé situace tak nejlépe vychází největší producenti v čele se Saudskou Arábií. Smlouvu ještě musí o víkendu ratifikovat nečlenské země v čele s Ruskem. 
  
Členské země eurozóny se dohodly na dlouho očekáváném odložení splatnosti úvěrů pro záchranu řecké ekonomiky v objemu 100 mld. eur. Autoři dohody tento krok považují za důležitý krok po osmi letech, kdy Řecko podstoupilo tři záchranné programy a nejhorší recesi v moderních dějinách Evropy. Nejbližší splatnost části úvěrů se tak posouvá z 2023 na 2033. Nový plán také zahrnuje zvýšení finální splatné částky a snížení průběžných plateb s cílem zajistit větší likviditu státu v následujícím období. Trhy dohodu přijaly s pozitivním ohlasem vzhledem k předchozí nervozitě, že se řecká ekonomika opět bude potýkat s finančními problémy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.