Guido Teot: Po každém večírku přichází kocovina aneb Olympiáda nezpůsobila ekonomický rozmach země

01.09.2016 10:49

Nedávno skončily olympijské hry. Vskutku zajímavé olympijské hry – na jižní polokouli se konaly podruhé, poprvé však na jižní polokouli v zemi ne zcela západního střihu, jako tomu bylo v Sydney v roce 2000. Co olympiáda zemi ekonomicky přinesla? Novou infrastrukturu, politickou nestabilitu, růst akciových trhů a mnohamiliardové dluhy.

Guido Teot: Po každém večírku přichází kocovina aneb Olympiáda nezpůsobila ekonomický rozmach země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Olympiáda je krásná věc. Kouká na ni celý svět. Všichni mají najednou na obrazovkách Ježíše shlížejícího každý den na Rio. Jenže co z toho mají sami Brazilci? Jistě si akci dokážou užít a oslavit po svém. Po každém večírku ale přichází kocovina. Obzvlášť když se hodně a nerozumně pije. A přesně tak tomu bylo i v Riu.

Druhé největší město v Brazílii už zdaleka neoslňuje takovým leskem jako dřív. V televizních sestřizích se příliš neukazovaly zácpy na silnicích ani typické favely. Šlo spíš o přehlídku záběrů na nové stadiony, silnice a autobusové linky. Jenže je otázkou, nakolik se investice, která se odhaduje na dvacet miliard dolarů, zemi skutečně vyplatí.

Vše je o efektivitě. Před dvěma roky Brazílie utratila víc než 10 miliard dolarů za rekonstrukce stadionů před fotbalovým mistrovstvím světa. Jdou zde peníze skutečně efektivním směrem? Má rychle se rozvíjející ekonomika stavět obrovské chrámy pro desetitisíce diváků? To je věc přinejmenším sporná. Vezměme to tak, že deset miliard, které směřovaly do odvětví zábavy, sportu a kultury, mohlo také směřovat do školství a zdravotní péče. Je stadion pro hospodářství dlouhodobě přínosnější než desítky škol? Nejsem si jist.

A stejné to je i s olympijskými hrami. Je těch dvacet miliard dolarů vložených do stavby vodních kanálů, arén na drezúru koní, stadionů na sportovní střelbu nebo šermířských hal investicí pro ekonomiku efektivní? Mnozí ekonomové vyzdvihují přínos zejména do oblasti infrastruktury a třeba stavby bytů. Kdo si ale příbytky v olympijském městečku po hrách koupí? Vrchních dvacet procent obyvatel. A to možná přeháním. Reálně je tak dopad olympijských her efektivní asi jen z hlediska zvýšení úrovně hromadné dopravy v Riu. Metro a nové autobusové linky alespoň přispějí k tomu, že se běžní Brazilci možná dostanou do práce dříve.

A to nemluvím o tom, jaké další vedlejší náklady hry v Riu měly. Problémy se zadáváním zakázek developerům a stavebníkům, rozpad vlády kvůli aféře Petrobras a znečištěné moře. Olympiáda v Riu díky tomu, že na ni snad dohlížel sám bůh, nepatřila mezi nejdražší, ale určitě nezpůsobila jakýkoliv ekonomický rozmach země.

Brazílie se nyní nachází v nebývalé recesi ekonomiky. Ta v druhém čtvrtletí poklesla meziročně o skoro čtyři procenta. Zcela určitě je daleko víc než olympiáda na vině pokles cen ropy a dalších komodit a celkové světové ochlazování, ale v olympijském roce je to věc nevídaná. Navíc inflaci se tam také příliš nedaří ukočírovat. Ta míří k deseti procentům a úrokové sazby se pohybují okolo 15 procent. Pro běžné Brazilce nepříliš dobré zprávy. Ti asi spíš místo olympijských medailí počítají zbylé zlato v domácnosti, aby se dožili i roku neolympijského.

Veškeré dění podtrhuje akciový trh. Brazilský index Bovespa letí k nebesům jako raketa, když od začátku roku více než zdvojnásobil svoji hodnotu. Že to je nelogické? Ano je. Ale akciový index podle pouček indikátorem změny trendu i v dané zemi. Budeme v to doufat, protože aktuální čísla pro Brazilce skutečně pozitivní nejsou.

Autor je ředitel finanční instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.