Ivan Bednář: Pražské hádanky

11.10.2020 12:25

V jedné pohádce Jana Wericha rybářská dcera Zdenička rozluštila hádanku, kterou dal jejímu otci sám pan král. „Řekněte mi, co se lidem nejvíce vyplatí, dále, co je na světě nejsladší, a pak kdo je největší nepřítel člověka.“

Ivan Bednář: Pražské hádanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrické koloběžky zaplavily pražské ulice i chodníky. Válejí se prostě všude

Na rybáře před zámkem čekala dcera Zdenička. Tatínek jí pověděl o třech hádankách. Zdenička se jen zasmála a prohlásila: “…nejvíc se vyplatí, když člověk člověku pomáhá. Nejsladší na světě je poctivý spánek a největším nepřítelem je hloupý člověk.“

Král nakonec poznal, kdo hádanku rozluštil, a vzal si Zdeničku za ženu. Ta se pak přejmenovala na Královna Koloběžka První, což souviselo s jinou rozluštěnou hádankou.

Dneska by to v Praze by to měla Královna Koloběžka První těžké. Její napodobeniny se válejí po chodnících, lidé do nich kopají a nemají je rádi. Tvrdí, že koloběžky jsou možná dobré pro nějaké mladé turisty, ti se ale nyní v Praze téměř nevyskytují. A že by dnes kroužil na koloběžce kolem Vikárky ctihodný občan Matěj Brouček, je velmi nepravděpodobné.

Po marném zápase s hloupými lidmi by si mohla Královna Koloběžka První odpočinout třeba na Smetanově nábřeží, kde sice stojí kavárenské stolky, ale nikdy u nich není žádný host. Stoly sice zabírají vozovku a překážejí plynulé dopravě, ale těm hloupým lidem prý nevadí. A chystají další podobné nesmysly.

Vše se děje tzv. direktivně, shora. Radní Prahy 1 silně protestuje, že magistrát porušil dohodu a prodloužení uzavření Smetanova nábřeží s nimi vůbec nekonzultoval.

Tady je i Královna Koloběžka První se svým rozumem v koncích. Jenomže to už je jiná pohádka. O nadutém sultánovi a všelijakých kejklířích.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…