Ivan Bednář: Třeštění Hany Třeštíkové

28.04.2019 13:53

Třeštění ve dvou je slavná aktovka klasika absurdního dramatu Eugene Ionesca z roku 1951. Titul nápadně připomíná počínání této radní pro kulturu v Praze Hany Třeštíkové (Praha sobě) a jejího nočního starosty. Samotná postava „nočního starosty“ je jako vystřižená z Ionesco-beckettovského světa.

Ivan Bednář: Třeštění Hany Třeštíkové
Foto: youtube.com
Popisek: Hana Třeštíková

Poté, co zřízením funkce nočního starosty vyřešila problémy s rušením nočního klidu v oblasti Starého Města, rozhodla se první dáma pražské kultury zachránit svět před udušením v plastovém odpadu. Kulturní a umělecké akce, které podpoří dotacemi magistrát hlavního města, se budou muset obejít bez jídla a pití v jednorázových plastech. Třeštíková toto ekologické opatření zařadila mezi povinnosti příjemce individuálních účelových dotací.

Akce s krycím názvem Otoč kelímek má přimět prodejce občerstvení na vltavské náplavce, aby servírovali jídlo a pití pouze do nádobí z přírodních materiálů, porcelánu nebo do krabiček, které přinesou zákazníci. Pravidla jsou důkladně propracovaná, studené nápoje dostanou lidé do vratných kelímků, teplé pak do kelímků, které jsou vratné v kavárnách zapojených do akce.

„Zákaz jednorázových plastů bude platit na všech kulturních akcích, které Praha finančně podporuje individuálními dotacemi a mezi něž patří třeba velké hudební festivaly,“ hrozí Třeštíková a vysvětluje „většina nádobí poslouží jenom na pár minut, přitom už tu máme daleko šetrnější varianty - třeba vratné kelímky. Právě touto cestou má moderní město jako Praha jít.“

Přidělování grantů či individuálních datací není možné podmiňovat používání určitého druhu nádobí. Nehledě na to, že to přináší další problémy, např. Kde je bude použité keramické nádobí omývat, ve škopku s jednou vodou za stánkem?

Po pirátském nápadu fízlovat domovní elektroměry a zjišťovat tím, kolik lidí v bytě bydlí či nebydlí, přichází Třeštíková s dalším „šíleným“ nápadem.

Zbývá už jen zavést funkci plastového rychtáře, který bude kontrolovat, jaké nádobí se kde používá. A až zjistí, že v průvodu Prague Pride pije někdo limonádu z plastového kelímku, přestane Třeštíková tuto největší LGBT akci finančně podporovat. Světové oceány budou zachráněny.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

15:49 Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

Denní glosa Ivo Strejčka