Ivan Bednář: U řeky nebo pod Petrovem

04.03.2018 18:10

Scénu jako vystřiženou z Menzelova filmu Slavnosti sněženek připomíná současné Brno. Tak jako se ve filmu hádají dva tábory myslivců, zda uloveného kance udělají se šípkovou omáčkou nebo s brusinkami, brněnská koalice je rozdělena v názoru kam přesunout hlavní brněnské nádraží. Varianta je buď u řeky, nebo pod Petrovem?

Ivan Bednář: U řeky nebo pod Petrovem
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

ANO, KDU-ČSL a TOP 09 podporují odsun nádraží k řece, Žít Brno a Zelení ho chtějí mít pod Petrovem poblíž současného nádraží.

Politiky z KDU-ČSL, TOP 09 i Strany zelených překvapila facebooková výzva primátora Petra Vokřála (ANO), ať se jeho náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) vzdá rezortu dopravy. Vokřál apel odůvodnil tím, že není spokojený s vedením resortu. Podle Hollana má primátorova výzva odvést pozornost od jednání o koalici a nádraží.

Spor je to vážný, jednu chvíli hrozilo, že se současná koalice rozpadne. Nakonec nezvítězila láska a pravda, ale láska k teplým místečkům ve vedení města a koalice ve stávajícím formátu hnutí ANO, KDU-ČSL, TOP 09, Strany zelených a hnutí Žít Brno s Piráty bude dál pokračovat. Spor o to, zda nádraží bude u řeky nebo pod Petrovem trvá dál.

Nakonec se brněnští zastupitelé rozhodli v duchu kocourkovských konšelů požadujících, aby „na věži byly dvoje hodiny - co kdyby se na ně chtěli podívat dva lidé najednou?“ Nádraží posunou, ale současně chtějí po státu, aby současně postavil podzemní dvojkolejnou železnici, tzv. „brněnské metro“, spojující sever a jih města přes nové nádraží.

Konečné rozhodnutí o brněnském nádraží a komplexní modernizaci železničního uzlu tak má v květnu učinit vláda.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…