Ivan Hoffman: Bitva o minulost

13.04.2013 18:10

Odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů opatřili politici zprava i zleva tak drsnými komentáři, že už nikoho nenapadne, že by mohl být pan Herman odvolán z jiných než politických důvodů.

Ivan Hoffman: Bitva o minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

 

Vyčítá se mu sice pomalá, respektive chaotická digitalizace dokumentů, ale Hermanovi stoupenci jsou přesvědčeni, že ve skutečnosti radním vadí jeho antikomunismus. Radní naopak mezi řádky naznačují, že se Ústav pro studium totalitních režimů netěší valné pověsti mezi historiky a je-li tomu tak, nebude to kvůli nešikovnosti při práci s kopírkami a skenery.  
 
Ústavu pro studium totalitních režimů dala vzniknout Topolánkova vláda zákonem, ve kterém je politiky stanoveno, jak mají historici vykládat minulost. Pokud ovšem historici akceptují politickou objednávku, berou na sebe riziko, že když se politici u kormidla vymění, změní se i instrukce, jak vykládat minulost. Politici se sice zleva i zprava dušují, že chtějí historiky nezávislé a svobodné, jenomže si pod tím představují, že jim historici nezávisle a svobodně půjdou na ruku. To je mimochodem typické pro totalitní režimy, ve kterých historik slouží svému politickému patronovi, chlebodárci, nikoli historické pravdě. Kruh se tedy uzavírá, a historici jsou na dobré cestě předmět svého výzkumu okusit na vlastní kůži.  
 
Ústav pro studium totalitních režimů zřídili politici, kteří neměli kuráž nechat totalitní praktiky minulého režimu vyšetřovat a soudit. Silná slova o minulé totalitě jsou spíše pokusem o alibi než službou veřejnosti. Najímat za veřejné peníze historiky, aby na politickou objednávku ilustrovali ideologická dogmata, není dobrá cesta, jak poznat minulost a jak se z poznaného poučit. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…