Ivan Hoffman: Nepříjemné průzkumy. Lidi, nedáváte pozor, co politici říkají

16.03.2015 7:36

Poslední dobou se roztrhl pytel s různými průzkumy a anketami, ze kterých plyne, že občané nedávají pozor, co jim politici skrze média říkají.

Ivan Hoffman: Nepříjemné průzkumy. Lidi, nedáváte pozor, co politici říkají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny

Téměř se zdá, že sociologové poťouchle sabotují působení vrchnosti, která nejlépe ví, co je pro lid dobré, když neodpovědně kladou otázky, u kterých si předem nejsou jisti správnou odpovědí.

To je příklad společnosti SANEP, která na reprezentativním vzorku obyvatel právě zjistila, že jednoznačná většina Čechů nemá strach z Ruska a nepřeje si tady mít americké vojáky.

Ještě hůř si naběhla na vidle litevská televize TV3, která se v sociologickém průzkumu ptala svých diváků, zda si všimli aktivizace ruské propagandy. 12% si všimlo, ale 82% zaškrtlo odpověď: není to propaganda, Rusko říká pravdu.

Do série připomeňme průzkum CVVM, podle kterého naprostá většina Čechů míní, že jejich názor politiky nezajímá a jenom jeden člověk z deseti si u nás myslí, že může osobně ovlivnit řešení celospolečenských problémů.

Zajímavé pak je, že se politická elita nejen u nás, ale prakticky v celé Evropě orientuje na politiku Spojených států a čile se druží s americkými politiky, kterým přitom doma mezi občany rekordně klesá důvěra.

Velkou důvěru ve svou vládu má pouhých 11% Američanů, Kongresu plně důvěřuje zanedbatelných 5%, zatímco naprostou nedůvěru k vládě a prezidentovi chová již 44% Američanů.

V tomto případě spáchala politicky nežádoucí sociologický průzkum agentura AP, která navíc zjistila, že americkým médiím, jejichž hlavní proud je k politikům loajální, plně důvěřuje pouze sedm Američanů ze sta. Více než 40% Američanů nevěří americkým novinářům vůbec nic.

U nás se na důvěru v média naštěstí aktuálně nikdo neptá. Víme pouze díky průzkumu Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, že většina našich poslanců a senátorů soudí, že média podrývají důvěru lidí v politiky a narušují i důvěru v politický systém. Co s tím? 

Vždy samozřejmě existuje možnost zpochybnit anebo šikovně překroutit čísla, která se mi nehodí do krámu. Pokud ale politici nejsou ochotni veřejné mínění akceptovat, a to rozhodně nejsou, měli by průzkumy, jejichž výsledky nerezonují s jejich propagandou, postavit mimo zákon.

Samozřejmě s odvoláním na demokracii, kterou si asi mylně vysvětlujeme jako právo myslet si něco jiného, než vrchnost. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla