Ivan Hoffman: Růžičkův velký omyl

19.04.2015 20:28

Aféra Vladimíra Růžičky, ve které jde o podezření, že vzal úplatek za to, že bude protežovat mladého hokejistu, zastínila řadu jiných událostí a stala se nejdiskutovanějším tématem těchto dnů.

Ivan Hoffman: Růžičkův velký omyl
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vladimír Růžička, český hokejový trenér a bývalý hokejový útočník

Důvodů je řada – hokej se u nás těší mimořádnému zájmu, Růžička je v centru pozornosti coby trenér reprezentace před nadcházejícím mistrovstvím, půl miliónu je hodně peněz, ke kauze existuje výmluvné video.

Hlavní ale je, že i když jsme uvyklí na přítomnost korupce všeho druhu, příčí se nám představa, že ani ve sportu se nesoutěží férově a že místo v mládežnickém hokejovém týmu si lze koupit, nikoli vybojovat tvrdou prací, talentem, výkonností.

Ať už Vladimír Růžička k případu řekne cokoli, nic se nezmění na tom, že vedle trénování také nad rámec svých povinností jaksi z pilnosti manipuloval s nemalými částkami peněz. Nejspíše mu to připadalo normální.

Lidé, kteří ve svém oboru dosáhnou všeho, co se dá, jsou slavní, uznávaní, respektovaní, si mnohdy připadají oprávněni z titulu své výjimečnosti přehlížet obecná pravidla a zařídit se po svém. To, v čem se výjimečný hokejista a žádaný trenér zmýlil, bude nejspíše pocit, že je nedotknutelný.

Místo toho, aby mu sportovní úspěchy a zásluhy o český hokej byly přičítány ku prospěchu, jsou z pohledu veřejnosti spíš okolností přitěžující. 

Je-li někdo takto trapně na prodej, sotva může zůstat idolem, vzorem, následovaní hodným sportovním hrdinou.

Ve chvíli, kdy se černě žertuje, že by měl Růžička sestavit sazebník úplatků, „aby v tom nebyl hokej“, je jeho reputace beznadějně v troskách.

Nebyl pravda vyhozen od reprezentace, hráči se mu kvůli jeho aféře neodhlašují a bude-li mu přát štěstí, a naši hokejisté budou vyhrávat, překryje na čas jeho trable všeobecná euforie.

Kdo ale viděl kompromitující video, natočené nespokojeným podnikatelem, už nikdy nebude Růžičku vnímat stejně, jako před tím. Chyboval nenapravitelně. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…