Ivan Hoffman: Vláda a prezident

12.01.2014 11:40

Od voleb už uplynulo hodně času, ale prezident ho, zdá se, má také hodně a s kroky vedoucími k ustavení vlády nijak nespěchá. Někomu možná jeho otálení připadá jako projev rozvážnosti, odpovědnosti, ale spíše už převažuje pocit, že prezident zbytečně zdržuje a politicky překáží.

Ivan Hoffman: Vláda a prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman je dostatečně chytrý, aby nenechal situaci dojít do bodu, kdy se parlament rozzlobí, protože válku se zákonodárci nemůže vyhrát. Proto také nakonec oznámil, že sedmnáctého ledna vyjmenuje předsedu vítězné strany premiérem a do konce ledna že vyjmenuje vládu. Tím rozptýlil podezření, že plánuje nějakou intriku proti Bohuslavu Sobotkovi či vznikající koalici a uklidnil situaci.

Z vyjádření prezidenta k chystané koaliční vládě a z toho jak nám prezident dal nahlédnout do svých myšlenek lze usuzovat na to, že Miloš Zeman své prezidentství vnímá především jako péči o hospodářskou prosperitu země. Při každé příležitosti zdůrazňuje potřebu kvalifikace, odbornosti, kterou staví nad politický mandát. Z titulu své funkce si přisuzuje právo i povinnost být arbitrem a také garantem správného výběru lidí do úřadů, kterými protékají miliardy. Na tom, že by rád byl dobrým hospodářem, samozřejmě není nic špatného. Potíž je v tom, že přemýšlí jako premiér, kterým není a tím pádem se nedostatečně soustřeďuje na roli prezidenta, kterým je.

Péče Miloše Zemana o to, jací lidé budou zastávat jaké úřady je přehnaná. Že by občané v budoucnu vyčetli prezidentovi nepovedené ministry, to určitě nehrozí. Kritiku sklidí premiér, který je navrhuje. Podobně to bude vláda, nikoli prezident, kdo se bude zodpovídat voličům za hospodářskou politiku. Úkolem prezidenta skutečně není kontrolovat účetnictví či sjednávat kontrakty. Prezident by měl mít především starost o demokratické poměry, dobré mravy, na srdci by mu měla ležet obecná vzdělanost a především by měl být nakažlivě hrdým vlastencem. O vládu se zkrátka postará vláda, Miloš Zeman ať je klidně prezidentem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.