Ivan Štern: Předseda vlády píše Evropské komisi

19.05.2013 10:50

Evropská komise se dala slyšet, že nám počínaje lednem 2014 nedá ani cent. Důvod je na pováženou. Nemáme prý zákon o úřednících. A bez něho evropské peníze úředníci i politici snáze rozkradou.

Ivan Štern: Předseda vlády píše Evropské komisi
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Být premiérem neváhal bych a sedl a napsal komisi dopis. Začal bych asi takto:

„Milá evropská komise! Předem mého dopisu přijmi mé nejsrdečnější pozdravení. Jak se pořád máš a co stále děláš? Já se zaplaťpánbůh mám dobře. Strakova akademie stojí. Nemáme proto potřebu ji nechat opravit. Sama víš, jaký je to opruz, když musíš nechat opravovat veřejnou budovu. To je samá veřejná soutěž, samé dohadování v komisi, odhánění lobbyistů, odolávání úplatkům a vysvětlování novinářům, že nekrademe. Dáme za sebe ruku do ohně! To tvrdím já! Že občas mizejí peníze? Víme ale kam. Kdosi z nás je jednoduše odklonil. Na bohulibé účely zásadně! Takže jaké kradení! Co mám říkat: Jedním slovem opruz.

Moje milá komise! Maličko mě zneklidňuje Tvoje rozhodnutí, že nám nedáš ani floka, ani vindru a ani halíř, protože nemáme zákon o úřednících. To jsou sprosté výmysly!

Jednak zákon o úřednících máme, a to víc už než deset let, a nad dalším, ten si děláme do foroty, si láme hlavu ministr vnitra.

Jednak jsou to pomluvy, tvrdí-li o nás někdo, že zákon nemáme, abychom si mohli přikrádat. Navíc že navádíme úředníky pod pohrůžkou, nebudou-li pro nás přikrádat, že jim dáme padáka.

Jednak neznáš české úředníky. Pustit je z dohledu, zvlčili by. Máme s nimi zkušenosti z Rakouska, z protektorátu i za komunistů. Lámali se v pase nejprve před panovnickým domem, pak před Emanuelem Moravcem a nakonec před stranickými tajemníky. Pro prostý lid měli jen hrubé slovo a posměšné poznámky. A zájem prostého lidu, jak víš, je naší prioritou!

Český úředník! Víš, že je dodnes schopen si k obleku nazout sandály a do nich nastrkat ponožky?!

Netvrdím, že nemáš pravdu s tím zákonem. Svobodu a nezávislost, a my jsme pro svobodu i pro nezávislost, jsme demokraté přece, musíme úředníkům ordinovat po kapkách. Ať si zvykají zvolna, jinak zvlčí a začnou ji zneužívat. A ponožkami v sandálech to rozhodně neskončí.

Že občas na účtech cosi chybí? I ty, svatá prostoto! Jsou to transakční náklady. Účelně vynaložené na to, abychom se všichni stali dobrými Evropany. Avšak nemáš-li osobní zkušenost s kradením, kradení se sotva kdy v budoucnu vyvaruješ! Měj přece, milá komise, rozum a nejanči!

Poručení, pozdravení a políbení drahé polovičce. Zůstávám a v úctě se znamenám.

Předseda české vlády…“ 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…