Jan Bednář: K islámským militantům se přidávají cizinci

02.04.2015 21:16

Hospodářsky vyspělé západoevropské státy se těžko vyrovnávají s tím, že relativně velký počet jejich občanů se přidává k islámským extremistům. Vlády západoevropských zemí jsou si toho sice už dávno dobře vědomy, ale zatím nenašly proti tomu žádnou účinnou politiku.

Jan Bednář: K islámským militantům se přidávají cizinci
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Svobodné demokratické země totiž nemají de facto možnost proti takovým lidem zakročit, pokud jim nemohou prokázat nějaký jasně definovaný trestný čin. 

Je ale známo, že na Blízkém východě bojuje spousta občanů západoevropských zemí, kteří přijali ideologii islámských radikálů. A stále další tam odcházejí.

Podle právě zveřejněné studie, kterou nechala loni vypracovat Organizace spojených národů, počet cizinců bojujících na Blízkém východě v poslední době prudce vzrůstá. Od loňského léta do letošního března stoupl prý o více než 70 procent.

Studie OSN uvádí, že v řadách bojovníků tzv. Islámského státu a Al-Káidy v Sýrii a v Iráku a také v Afghánistánu bojuje dnes nejméně 25 tisíc cizinců, kteří se rekrutují z mnoha zemí, včetně západní Evropy. Přicházejí na Blízký východ jako do „mezinárodní školy extremismu“ uvádí studie a představují tak i velké nebezpečí do budoucna.

Odborníci se domnívají, že pokud budou radikálové v Iráku a Sýrii nakonec vojensky poraženi, což by se mohlo během nějaké doby stát, tito dobrovolně rekrutovaní bojovníci z ciziny se prostě přemístí jinam, do jiných zemí, kde budou opět představovat velké nebezpečí, anebo se dokonce rozptýlí po celém světě, což by bylo možná ještě horší z hlediska světové bezpečnosti.

Největší strach v západní Evropě už dávno panuje z toho, že by se mohli vrátit a působit destruktivně právě ve společnostech západní Evropy.

Rada bezpečnosti OSN přijala už loni v září rezoluci, která požaduje, aby všechny státy uzákonily ve svém právním systému jako vážný trestný čin to, když se jejich občané vydají do zahraničí, aby tam bojovali spolu s extremisty. Trestný má být podle OSN i nábor zahraničních bojovníků a financování jejich cesty do míst napětí.

Je známo, že nábor těchto lidí často probíhá na tzv. sociálních sítích na internetu a OSN vyzývá zpravodajské služby, aby lépe spolupracovaly při odhalování identity těchto zahraničních bojovníků.

To, co se nyní děje v Sýrii a Iráku, se podle studie OSN dělo už v 90. letech v Afghánistánu, jen počet cizinců, kteří se účastní extremistických tažení, je dnes mnohem vyšší. Tento fenomén, jak uvádí studie OSN, je dnes na historicky nejvyšší úrovni vůbec. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.