Jan Bureš: Další řecký reparát…

25.06.2015 13:19

Věřitelé vrátili Řekům jejich návrh jako pěkně proškrtanou písemnou práci. Athény jsou tak opět nuceny skládat reparát. A to především díky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), který zůstává neoblomný a ve svých propočtech nepříjemně nekompromisní.

Jan Bureš: Další řecký reparát…
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Hlavní třecí plochou zůstává dál reforma penzijního systému. MMF vadí, že ho Řekové chtějí řešit primárně skrze zvyšování příjmů. Daňová zátěž je podle věřitelů v Řecku příliš vysoká a schopnost vybírat daně naopak velice nízká. Vyšší daně by podle MMF jednak mohly ohrozit řecký ekonomický restart a současně vůbec není jisté, zda by Athény byly schopné nakonec více vybrat. Šéfka MMF Christine Lagardová k tomu výstižně dodala, že není možné postavit program na lepším výběru vyšších daní - o tom Řekové s úspěchem mluví posledních šest let, ale výběr daní se zatím rozhodně nezlepšil. Pro pokrok bude do budoucna naopak nutné některé daně snížit.Protinávrh věřitelů, který unikl do médií, počítá jednoduše s nižšími daněmi a vyššími výdajovými škrty.

Protinávrh nepočítá s vyššími příspěvky zaměstnavatelů do penzijního systému (o 3,9 p.b.) a naopak zrychluje navyšování věku pro odchod do penze a osekávání příspěvků chudým penzistům. Věřitelé také vyškrtli návrh na zavedení dodatečné 12procentní daně na zisky podniků převyšující půl milionu eur. Výměnou za to předepsaly Athénám nové škrty například v podpoře farmářů nebo ve výdajích na armádu.

Jestli bylo pro premiéra Tsiprase složité prosadit uvnitř své strany předešlý vlastní návrh, protinávrh věřitelů dozajista silně narazí a bez širší podpory opozice má těžko šanci na úspěch. Dnes budou na pozadí evropského summitu jednání o Řecku probíhat prakticky celý den. Ráno se premiér Tsipras sejde se zástupci Trojky a kolem jedné odpoledne začne nové setkání euroskupiny. Naděje na rychlou dohodu je, ale zdá se stále daleko a odliv vkladů z Řecka by mohl opět zesílit. Klíčové bude sledovat, zda v mezičase nedojde trpělivost ECB.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …