Jan Bureš: Holubičí ECB potápí euro

07.03.2019 21:42

Evropská centrální banka se v reakci na slabý růst eurozóny rozhodla přejít do protiútoku. Trhům dnes jasně řekla, že sazby zůstanou v záporu minimálně po zbytek roku 2019. Současně oznámila, že od září 2019 do března 2021 rozjede sérii nových dlouhodobých repo operací (TLTRO 3), kterými chce udržet v bankovním sektoru dostatečnou hojnost likvidity.

Jan Bureš: Holubičí ECB potápí euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Sama o sobě jsou představená opatření a změny v komunikaci jasným holubičím signálem a jsou tak pro euro negativní. Mario Draghi na tiskové konferenci podpořil rozhodnutí relativně výrazným přepsáním prognózy. Z dočasných závaží a negativních faktorů se podle Draghiho stala závaží negativně ovlivňující eurozónu “trochu déle než se původně předpokládalo”. Odhad růstu na rok 2019 byl snížen z původních 1,7 % na 1,1 % (náš odhad) s tím, že v dalších letech uvolněná měnová politika a odeznění některých rizik přispějí k lehkému zrychlení růstu do blízkosti potenciálu. Co je důležité, nižší odhad růstu se propsal i do inflačního výhledu a to na celém horizontu prognózy. Pro rok 2019 tak ECB počítá s inflací “pouze” 1,2 % a ani do roku 2021 se inflace podle ECB viditelně nepřiblíží k cíli (odhad pro rok 2019 je “pouze” 1,6 %). Navíc Mario Draghi doprovodil pesimistický výhled konstatováním, že rizika jsou stále (nehledě na další uvolnění měnové politiky) vychýlena směrem dolů. Současně o jednoznačnosti holubičího směřování svědčí i jednomyslnost rozhodnutí - výrazně horší prognóza přesvědčila k akci i relativně jestřábí členy bankovní rady.

Jak moc nakonec eurodolar ztratí, je ovšem otázkou. I přes jednoznačně holubičí vyznění ECB, trh tak jako tak se stabilitou sazeb v roce 2019 počítal. Navíc velký holubičí obrat provedl i americký Fed, od kterého v dohledné době také nečekáme další zvyšování sazeb. V neposlední řadě, další technická bariéra (pod kterou může být těžké se dostat) leží již relativně blízko (na 1,1215 EUR/USD).

V součtu je pro nás tedy jasnější jedna věc. Více holubičí Fed i ECB jsou jednoznačně dobrou zprávou pro všechny rozvíjející se trhy. Uvidíme, jak moc to ve finále pomůže i české koruně, která by se pomalu mohla začít tlačit ke 25,50 EUR/CZK. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…