Jan Bureš: Japonský akciový “masakr”

09.02.2016 9:59

Krvavá lázeň na trzích pokračuje a investoři se snaží stáhnout za každou cenu do bezpečných aktiv. Japonské akcie dnes po ránu ztratily více než 5% a desetiletý výnos se historicky poprvé propadl do záporných hodnot.

Jan Bureš: Japonský akciový “masakr”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podobná smršť včera proběhla v Evropě, kde se akcie propadly o více než 3,5% a výnosy desetiletých dluhopisů poklesly o necelých 10 bps. Jedním z největších “otloukánků” jsou bankovní akcie - bankovní sub-index S&P 500 od začátku roku ztratil již 20%. Finanční instituce velice těžce snáší kombinaci rostoucího čínské napětí, nízké inflace a z toho vyplývající vidinu “nekonečného období” super-nízkých(nebo i záporných) sazeb. Banky naopak oceňují prostředí, ve kterém je výnosová křivky pozitivně skloněná, protože jejich byznys primárně stojí na výměně krátkých depozit za dlouhé půjčky.

Jak se americké a evropské výnosové křivky změnily od začátku roku? Trhy úplně ztratily důvěru v to, že americký Fed ještě vůbec v tomto roce zvládne zvýšit úrokové sazby (do konce roku již není v trhu ani jeden hike). Navíc se bojí, že již realizovaný růst sazeb srazí dolů již tak nízkou inflaci - inflační očekávání proto za poslední měsíc hluboce propadla a jsou v Americe i Evropě nejníže od roku 2009. V důsledku toho šly dolů daleko výrazněji dlouhé než krátké výnosy a výnosová křivka v USA je nejplošší za posledních devět let. To pak samozřejmě velice špatně dopadá na bankovní akcie, která mají poměrně vysokou váhu v akciových indexech. Padající akciové indexy zase zpětně tlačí ještě níže výnosy bezpečných dlouhodobých dluhopisů...

Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Možná by pomohlo, kdyby Fed trhům dodal trochu důvěry sám - při pohledu na dobré výkony amerického pracovního trhu svět nevypadá zdaleka tak černě. Uvidíme, zda se to Janet Yellenové tuto středu v Kongresu podaří.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…