Jan Bureš: Odliv peněz z Řecka nabírá nebezpečné obrátky

17.05.2012 10:29

Masivní odliv peněz z řeckých bank podle tamních zpráv zůstává silný. Každý den odtéká podle řeckých bankéřů zhruba tři čtvrtě miliardy eur (0,5 % depozit).

Jan Bureš: Odliv peněz z Řecka nabírá nebezpečné obrátky
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Odliv peněz z Řecka nabírá nebezpečné obrátky

Masivní odliv peněz z řeckých bank podle tamních zpráv zůstává silný. Každý den odtéká podle řeckých bankéřů zhruba tři čtvrtě miliardy eur (0,5 % depozit). Podle posledních oficiálních čísel (z konce března) řecké banky od začátku roku 2010 přišly již o zhruba 30 % všech svých vkladů a zrychlený odliv v posledních dnech je pro ně hodně nebezpečný. Pokud ECB nezvládne vykrývat odliv řeckých vkladů, může situace přerůst v otevřené bankovní runy, které by pravděpodobně nehledě na výsledek voleb urychlily odchod Řecka z eurozóny.
 
V tomto světle zní poněkud varovně zpráva, že ECB přestala poskytovat některým řeckým bankám peníze prostřednictvím tradičních nástrojů. K dispozici tak mají pouze drahé záchranné nástroje ECB (Emergency lending assistance). Řada řeckých bank po odpisu dluhu vůči vlastní vládě nemá dostatečný kapitál a ECB za současné situace chce, aby si ho nejprve doplnily. Teprve pak jim otevře přístup k levným penězům.

 Dobrou zprávou je, že peníze na doplnění kapitálu bankám (25 mld. eur) již z evropských záchranných fondů doputovaly do Řecka na účet záchranného bankovního fondu. Tyto peníze tedy již nemůže Řekům nikdo vzít ani zmrazit. Na rozdíl od řady jiných krizí, například argentinské, tak řecké banky mohou teoreticky přežít pád vlastního státu a prudkou devalvaci v případě euro-exitu. Lidé v takovém případě sice výrazně reálně zchudnou, ale pravděpodobně “pouze” kvůli vysoké inflaci. Na druhou stranu v tuto chvíli bude ještě nějakou dobu trvat než záchranný bankovní fond rozhodne, komu kolik dolít kapitálu a než jeho rozhodnutí formálně posvětí MMF, ECB a Evropská komise. Jestli v mezi-čase nebude ECB stát za řeckými bankami, může startující panika v řeckém bankovním sektoru nabrat samospád.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …