Jan Campbell: Bílá, modrá a černá labuť

25.06.2016 19:55

Vyhovuji prosbám o komentování brexitu, nehledě, že tím narušuji lázeňský pořádek a vím, že nemohu čtenářům nabídnout jednu v práci nacházející se dopadovou analýzu na toto téma. Ta nabízí odpovědi na všeobecně platnou otázku, kterou si obyčejně neklademe: co ztrácím, když něco přijímám, darem, výměnou nebo koupí. V tomto komentáři použiji labuť jako symbol tvořivosti.

Jan Campbell: Bílá, modrá a černá labuť
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Bílé a černé labutě jsou symbolem duchovnosti, lásky i smrti. Vytvořily popularitu a nerozlučné páry na celý život v literatuře (Mácha, Ani labuť, ani lůna), hudbě (Camil Saint-Saens, Karneval zvířat, komponovaný v Praze 1866 v hotelu U černého koně, Wagnerův Lohengrin a.j.), heraldice (Švamberkové), dokonce i ve filatelii (černá labuť na australské známce) a politice a ekonomii (černá labuť). Přesto mají labutě charakter, který neodpovídá ani barvě, ani symbolu, který se mnohým líbí.

Modrou labutí označuji symbol, s ním spojený obsah, charakter a konání představitelů EU. Vše si protiřečí. Černou labutí označuji v politice a ekonomice situace, které vznikají na principu dynamiky chaosu. Ten nedovoluje předvídat formy destrukce a vzniku nového, tím i dopady. Brexit řadím do této kategorie.

Podobně jako čaj stydne sám od sebe, ale sám od sebe se nezahřeje (Tom Stoppard, Arkádie), a labuť plave pouze sama, nebo v páru, brexit přinese celou řadu dopadů v oblastech, o kterých se nebude psát v masových mediích. První dopad – pokračování ve spekulaci, idealizaci a klamání - způsobí nemožnost určení rozsahu a kvantifikace vývoje po brexitu. Druhý dopad – napětí mezi chaosem umělých hodnot a našim vztahem k sobě a přírodě, způsobuje medializace důkazů nespolehlivosti mnoha vědeckých analýz neschopných zachytit a interpretovat hlubší procesy ve společnosti. Třetí příklad dopadu – vztah občana k suverenitě a druhým společenstvím, je vícerozměrný, týká se nás všech.

Velká Británie se vydala na cestu transformace do politicko-hospodářské velikosti a důležitosti odpovídající její geografické velikosti. Tato transformace nevylučuje rozdělení, nebo dokonce oddělení Skotska a Severního Irska od Anglie a Walesu a řadu referend v EU. Z vojensko – finančního pohledu si mohu představit Velkou Británii v roli podobné Singapuru. Brexit posílí vliv USA na Velkou Británii a na EU.

Odložená kardinální řešení budou mnohem dražší a složitější

EU se bude muset vypořádat s bezprecedentním příkladem a řešením protikladu: z obrazu EU sestavovaného na principu Lego, představujícího lákavé spojenectví, se ztrácí velký kus s funkcí podobnou klíčovému kameni v klenbě. Na druhé straně je to snaha EU nabírat nové asociované a trvalé členy. Narušení křehké struktury EU posílí a urychlí nepřítomnost měkké síly, kterou dodnes představovala Velké Británie jako brzda regulačních vášní EK, tj. expertního vládnutí. Tento druh vládnutí je v rozporu jak s reprezentativní vládou, tak i přímou demokracií. Té se současné mocenské struktury bojí jako čert svěcené vody. Během přímé demokracie důležitost politiků a zájem občanů-voličů o téma totiž stoupá. Očekávám, že dnes již zakotvené, rozvětvené a metastazující mocenské elity se nerozhodnou pro kardinální řešení. Mé očekávání podporuje mimo jiné řecká krize a její řešení, které nic nevyřešilo. Odložená kardinální řešení, kterým se nedá vyhnout, i v případě Řecka, budou mnohem dražší a složitější, než před rokem, nebo přijatá dnes. Proto nebude, co se týče regulací a nadnárodních struktur sloužících EK, občanům EU po brexitu lépe. Lépe nebude kvůli nutnosti přehodnotit a nově definovat tzv. evropskou integraci. Ve spojení s integrací a integračními procesy se chtěně nechtěně dostane k rozhodujícímu slovu SRN a její padající hvězda, kancléřka Merkel. Princip dynamiky chaosu nedovoluje žádnou garanci, že nově definovaná integrace EU oslabí, nebo posílí s výsledkem ve formě zdravého EU jádra. To platí i pro představitelné dopady brexitu na roli NATO, SRN a tzv. V4, kam se počítá i ČR.

Role NATO a tím USA, jako jediného funkčního a spojujícího článku členských zemí EU bude vzrůstat. Brexit tento růst vlivu uvnitř EU a ve vztahu k V4 a Ruské federaci urychlí. To není dobrá vyhlídka ani pro Ukrajinu, ani pro vztah EU – Ukrajina a samotné Rusko. Proč?

Polsko bude s pomocí USA ještě rezolutněji usilovat o status regionální moci. Tomu bude napomáhat pragmatická rusofobie a nezveřejňované vědění polských elit, že opravdovým protivníkem Polska není Rusko, ale SRN. V tomto kontextu se nabízí několik směrů vývoje. Uvedu tři. 1) SRN si vzpomene na historické vazby s Ruskem, jejich nutnost pro hospodářský vývoj a sociální klid, a podaří se jí oslabit závislost na USA. Výsledkem bude hlasitější Polsko, větší podpora USA Polsku a napětí v EU. 2) SRN se nepodaří oslabit, ideálně zrušit závislost na USA. SRN se tak dostane do procesu, kterým prochází Francie. Na jeho konci je bezvýchodná situace, kterou je možné srovnat s rozpadem od roku 1815. Pro USA je to výhodná alternativa jak ve vztahu k SRN, tak i EU. 3) SRN se stane oficiálním lídrem EU na základě politicko – mocenského vakua, které vytvořily odchod Velké Británie z EU a v hluboké krizi nacházející se Francie. Pro USA a vztah USA – Rusko je tento vývoj téměř ideální alternativou. V4 se stanou částí větší nárazníkové zóny, cordon sanitaire, mezi NATO a Ruskem, USA se budou moci věnovat Číně ze známých důvodů, a Polsko, jako příklad, si začne vyřizovat své dluhy s Ukrajinou. Její elity se budou cítit zrazeny EU, potažmo i SRN. Nelze vyloučit, že se podobné vyřizování dluhů neobjeví i ve vztahu mezi dalšími členy EU.

Ruské federaci přinese brexit více starostí než radostí

ČR bude vynucena se vydat na cestu vyvážených vztahů s EU, vedenou Berlínem (kontrolovanou USA) a Ruskem. V reálném životě, ještě s Polskem a členy větší nárazníkové zóny. Tato cesta vede k šanci, ale i riziku pro českou elitu bez osobností, která nemyslí strategicky a nemá definovaný národní zájem. V představitelné době, proto budou vládnout nestabilita a nerozhodnost. Obojí je velice výhodné pro USA. Rozhodnutí o účasti ČR v novodobé formě Střední Evropy (dříve také nazývané Velkoprusko nebo Velkoněmecko) a Intermarii bude pro českou politickou elitu velice komplexní.

Ruské federaci přinese brexit více starostí než radostí. Dnes již nestabilní hospodářské vztahy s EU budou s největší pravděpodobností ještě horší. Vnitřní krize EU objektivně povede k mnohem složitějším jednáním s EU. Praktická vzájemná závislost EU na RF jako takové, a jednotlivých států EU specificky, a vice versa, bude vytvářet tlak na vznik a vedení vícerozměrných jednání s jednotlivými státy EU. Výsledkem bude těžko definovatelná disfunkce systému vztahů EU a RF. Ruské elity proto čeká intenzivní perestrojka v myšlení o eurocentrismu, vypracování opravdových alternativních řešení pro nepředvídatelné, ale představitelné situace, jak na západě, tak i na východě od Ruska, a v neposlední řadě bez kompromisní změna v prosazování všeobecně platných a nadčasových hodnot, včetně lidské důstojnosti, sociální spravedlnosti a jednoty v rozmanitosti.

ČLR přinese brexit pravděpodobně více radostí než starostí. O nich příště, s odstupem času, ve smyslu otázky z knihy Jan Schneidera, Sbírka vtipů na židovský způsob: Je lepší rychlý, nebo pomalý kůň? zeptal se rabín svých žáků…Rychlý, odpověděl ten nejrychlejší z nich…Ne, zarazil ho rabín….Ten pomalý, zkusil to ten hloubavější…Ne, uzemnil ho rabín. Vše totiž záleží na tom, jestli jedeš správným, nebo nesprávným směrem. Souhlasu netřeba.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.