Jan Campbell: Cameronův politicko – hospodářský striptýz

27.10.2015 9:17

Je tomu dávno, co Anton Pavlovič Čechov prohlásil: Zradí – li tě žena, raduj se, že zradila tebe a ne vlast. Britský premiér tančí na tenkém ledu. Nevím, zda li ho zradí jeho inteligence, kterou nepochybně má a používá, nebo jeho vychytralost. Ta se podle mého vloudila do programu návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pching v Londýně. K ní si dovoluji kvůli jiným povinnostem, několik krátkých postřehů. Mimo jiné návštěvu dobře okomentoval ex – premiér Jiří Paroubek. Ve svém komentáři upozornil na slovo „comprehensive,“ které použil prezident Si Ťin-pching pro hodnocení vztahu ČLR a Velké Británie.

Jan Campbell: Cameronův politicko – hospodářský striptýz
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Mám dojem, že česká masová media nestačí komentovat, natož analyzovat dění v EU a na Blízkém východě, o ČLR již nemluvě. O Číně se píše povrchně, nehledě na skutečnost, že je přímým a nepřímým účastníkem dění v uvedených částech světa. Ty budou na pořadu dne i během zasedání pátého pléna 18. sjezdu Komunistické strany ČLR, který začne za několik dní. Ale již dnes je možné sledovat vzrůstající počet „úniků“ informací v médiích o tom, co může obsahovat 13 pětiletý plán, který se bude na plénu projednávat. Nemám pochyb, že v plánu bude okénko i pro Velkou Británii. Snad i pro ČR. Jak velká budou, nevím.

V tomto spojení je pro mne zajímavé pozorovat, co vše si může dovolit prezident Si Ťin-pching během několika týdnů před zasedáním. Je to mimo jiné zajímavé proto, že více než deset plných dní potřebných pro návštěvu USA a UK nebyl doma. To indikuje, že doma je vše v pořádku. Za druhé to pro mne indikuje prověrku Evropy, specificky Velké Británie, jako pořád ještě finančního centra a speciálního spojence USA. Nevzpomínám si, že by se kdy v Albionu prezidentovi USA dostalo takového přijetí, v plném slova smyslu, jako prezidentu Si Ťin-pchingovi.

Premiér Cameron dokazuje, podobně jako jeho předchůdci Thatcher a Blair, že je schopen všeho, když se jedná o národní zájem UK a udržení moci. To by si měly častěji a plně uvědomit v EK, o to více v době před referendem o EU. Proč v ČLR umřela tradice 18. století, dovolující čínské manželce mít několik manželů, aby přežila rodina, vysvětluje jasně finanční situace ČLR. Připomínám skutečnost, že o celých 20 procent více čínských firem přiznalo větší zisk během posledního čtvrtletí, než přiznalo ztrátu v historickém průměru. Výrok Jun Zhu, portfolio manažerky Leuthold Group, spravující aktiva v hodnotě $1.6 miliard mluví za sebe: “Čínská ekonomie není na tom nejlépe, ale také netankuje.“ A také WSJ v článku nazvaným „It’s Not All Bad News in Reports Out of China.“

Důležitější skutečností pro tento příspěvek se mi ale jeví premiérův politicko – hospodářský striptýz, kterým se snaží upoutat „otevřené čínské oči.“ V nich by premiér Cameron rád uviděl ochotu ČLR mu například pomoci tahat horké kaštany BP z teplého mexického zálivu. Ty tam leží z doby havárie Deepwater Horizon. Tím jsem narazil na již pětiletku soudních jednání BP s USA. Aby toho nebylo málo, a žádné náhody neexistují, začátkem října t.r. krátce před návštěvou Si Ťin-pchinga v Londýně, BP dalo souhlas k vyrovnání s vládou USA, konkrétně se státy Lusiana, Missisipi, Alabama, Florida a Texas. BP má zaplatit 20 miliard USD. Problém je však v tom, kde brát a ne krást. Rusko vypadlo ze hry, proto souhlas obsahuje návrh na splátky během 18 let. S ohledem na krátkou paměť voličů a ochránců přírody i v USA, a na druhé straně historicky veleznámou velkorysost BP to pro mne znamená, že se zaplatí tolik, kolik bude chtít BP a jeho američtí vedoucí, pokud se bude jednat v rámci „zvláštního vztahu“ mezi USA a UK. Tento zvláštní vztah bude brzo vystaven zkoušce formou referenda o členství UK v EU, příštím referendem o oddělení Skotska od UK a dalšími maličkostmi, s potenciálně velkými následky pro UK a EU.

Následky má již provedený letní tah ČLR na Londýnskou burzu zlata. Bank of China se totiž jako první v historii a jediná asijská struktura zapojila do procesu cenotvorby zlata a nové alchymie pod vedením Rothschild & Co. Psal jsem o ní již před rokem, a nedávno i o již smrtelně nebezpečném nedostatku fyzického zlata ve vztahu ke zlatu papírovému. Přidám li k uvedenému účast UK v AIIB, založené ČLR, a na druhé straně TPP, založený USA a „doporučený“ spojencům včetně Japonska, Cameronův politicko – hospodářský striptýz a tyčový tanec se nemusí vůbec líbit strýci v zámoří. Jedná se totiž o peníze a výzvu USD.

V tomto kontextu je zcela jedno, jestli premiér měl odvahu šeptat v Chequersu prezidentu Si Ťin-pchingovi něco o lidských právech, nebo ne. Za to si Si Ťin-pching dovolil HM Elizabeth II nahlas připomenout, že „Británie má sice nejstarší parlament na světě, ale v Číně vznikl koncept péče o lid dle platných zákonů už před čtyřmi tisíci lety.“

Jako radu premiérovi si dovoluji parafrázovat úvodní Čechovův citát: Zradí – li tě žena, raduj se, že zradila sebe, a ne tebe. Kvalitní politicko – hospodářský striptýz totiž může být dnes zajímavý pouze pro hluchoněmé, slepé a návštěvníky bez historické paměti. Si Ťin-pching do této kategorie návštěvníků určitě nepatří. Proto Albionu nic nedaruje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…