Jan Campbell: Umbra brexitu – 3.část

09.07.2016 20:29

Druhou část rozvahy nazvané Umbra brexitu jsem zakončil formulací, že mluvit o bezpečnosti hedvábných stezek, Evropy a jednotlivých států EU bez Ruska je podobný nesmysl, jako se spoléhat na NATO.

Jan Campbell: Umbra brexitu – 3.část
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Proto bude SRN hrát i nadále, nehledě na rychlý, pomalý nebo zfalšovaný brexit klíčovou roli v Evropě na politickém, hospodářském a bezpečnostním poli. Třetí části rozvahy vycházející z obsahu citátu tvoří odpovědi na několik jednoduše formulovaných otázek čtenářů na téma brexitu ve vztahu k referendům, summitu NATO, fotbalu 2018 a financím.

Jak hodnotíte referendum? Všeobecně lze tvrdit, že referendum je oprávněné jako demokratický prostředek. Možnost potvrdit tzv. správnost nebo tzv. nesprávnost politického kroku vlády, v případě závaznosti výsledku referenda, nebo, prověřit si náladu voličů v určité době, v případě nezávaznosti referenda, nese s sebou klíčový problém: referendum nezná kompromis. Referendum je proto nevýhodné pro přímou demokracii, přestože by mohlo kompenzovat nedostatky zastupitelské demokracie. Problém je v tom, že referendum rozděluje společnost, nabízí legitimní rozhodnutí, umožňuje zneužití emocí a informací, a částečně zprošťuje politiky odpovědnosti. Proto nedávám referendu velkou šanci na rozšíření.

V čem je rozdíl mezi Velkou Británií a EU? Velká Británie, kterou znám z mnohaletého pracovního pobytu a brexit jako očekáváná novinka představují fenomén, o kterém se může mimo UK těžko diskutovat. Za to je možné se bavit a tříbit mysl. Je tomu proto, že Velká Británie se udržuje nad vodou starou a částečně přežilou sbírkou několika idejí. Mnohé členské státy EU, včetně ČR nemají (národní) ideu. EU je smluvním společenstvím asymetrických členů, není státem, nemá národní ideu a jako smluvní (hospodářské) entita, nemá ani vlastní historii, kulturu a identitu. EU lze připsat k dobru pouze její všeobecně platnou, ale nerealizovatelnou ideji: nedopustit opakování války. Nerealizovatelná ideje EU žije v naději, že ji NATO a teror konsensu udrží při životě. Proti všem zákonům rozvoje systémů.

Jak hodnotíte stav EU po brexitu? Stav EU charakterizuje bezradnost, teror konsensu a od něho závislé vedení EU. Výsledkem je znovuoživení Německa. Mnoho věcí, které ovlivňují vztahy mezi státy v EU, EU s okolním světem a tzv. zahraniční politiku EU, se dějí pod vlivem Německa. Je tomu proto, že vývoj EU dostal své instituce do situace, kdy nefungují, a ve kterých vládne zmíněný teror konsensu. To je věc, kterou politici říkat nemohou. Bojují již s jedním terorismem. Téma brexit a SRN popisuje druhá část příspěvku Umbra brexitu napsaná 3. července t.r. a zveřejněná i v ČR.

Jak je Váš postoj k výzvám typu Vraťte nám národní stát? Výzvy uvedeného typu, s referendem nebo bez referenda, vedou k odstranění současných elit od moci, a do neznámé situace. V současném stavu světa a člověka, okradeného o svoji identitu, referenda povedou k většímu chaosu, než který máme dnes. Současné elity to ví, jsou pod tlakem sebezáchovy a vlastní nepřipravenosti řešit objektivně vznikající situace. Kromě toho je návrat k národnímu státu, jak ho vysvětlují populisti, nemožný: nikdy nevstoupíš do téže vody, se říká. Přesto očekávám, že se populistické výzvy budou a referenda nebudou množit. Bude tomu i proto, že výsledky referend nebudou závazné pro vlády.

SRN a Itálie: příklady k poučení. Tam jsou referenda buď velmi omezená, nebo přímo zakázaná. O vystoupení z NATO, z Euro nebo EU a podobných mezinárodních institucí lze pouze snít. Státy s omezeným ručením a suverenitou se mohou jenom rozpadnout. S pomocí voleb na regionální úrovni, nebo pučem. Nebezpečí rozpadu hrozí, pokud se například vlna rezolucí o ukončení sankcí proti Rusku, nebo migraci transformuje v tsunami. Region Veneto, Umbria, včera Lombardia svými rezolucemi indikují trend. Tento trend posiluje mimo jiné studie francouzského CEPII, Centre d`Etudes Prospectives et d'Informations Internationales. CEPII vypočítalo, že od začátku sankcí se podíl exportu zemí exportujících do RF, které aplikují sankce proti Rusku, zmenšil o 8-14 procent. Od srpna 2014 ztráta představuje v průměru 12,9 procent, přičemž dodávky produktů podléhající sankcím se snížily o 90 procent. Tři čtvrtiny všech ztrát, které se pohybují ve výši 60,2 miliardy USD za období 12/2013 – 6/2015, nese EU. Z toho ročně připadá na SRN 830 mio USD, Polsko, Holandsko, Francie, každý 200 mio USD. Ukrajina 450 mio USD, Japonsko 200 mio USD. Itálie uvádí celkovou ztrátu 3,5 miliard USD.

Ovlivní brexit sankce proti Rusku? Zamyšlení nad dopady brexitu a sankcí proti Rusku, které bude Británie nadále prosazovat, a jedno zda jako člen EU nebo mimo EU, musí brát v úvahu militarizaci nejenom britské politiky, ale i růst exportu vojenské techniky a expanzivní konání NATO. Referendum a umbra brexitu ovlivňují tzv. zahraniční politiku EU. Píši tzv., protože vlastní a suverénní zahraniční politiku EU nemá. Vliv brexitu se odrazí na vývoji Ukrajiny. Politické výzvy komplikují ztráty ze sankcí. CB Ukrajiny spočítala, že jenom ztráty z obchodu s Ruskem v roce 2016 budou představovat 1,3 miliardy USD. O Pobaltí a Polsku již nemluvě. Takovéto ztráty mohou přivést i jiné centrální vlády do situace, ve které zcela ztratí kontrolu nad procesem hospodářského vývoje v zemi, zaměstnanosti a občanské poslušnosti. To se nezmiňují se o nemenšícím se přívalu migrantů do Itálie. Jenom včera (5.7.) jich připlulo do Itálie více než 4.300. Nekonečná umbra brexitu proto ovlivní migrační politiku EU. V případě odchodu Velké Británie z EU je ale představitelné, že doba sankcí EU proti Rusku se podstatně zkrátí.

Co přinese summit NATO? Včas, s typickou britskou pečlivostí, demagogií a vyhrůžkami představila britská vláda Britskému parlamentu 58 stránkový dokument (House of Commons, Number 7640, 4 July 2016). Ten nevěští nic dobrého pro výsledky summitu NATO (8.- 9.7. ve Varšavě) ne proto, že se na summitu bude jednat o batalionech v Pobaltí, migrantech, severní Africe nebo Blízkém Východu. Ale proto, že jednání budou probíhat na báze výmyslů, podobných tomu v britském dokumentu. Jeden ze 4 batalionů NATO v Pobaltí bude britský, sankce proti Rusku a občanům RF mají být s pomocí britského hlasu posíleny a rozšířeny. Británie označuje konání Ruska v Sýrii jako intervenci, začne se aktivně zajímat o Arktiku a Centrální Asii, bude intenzifikovat studia ruského myšlení. Dokument obsahuje mnoho jiného proto, že prý Rusko mobilizuje, vojensky expanduje, vede již deset let kybernetickou válku se Západem a má atomové zbraně. Dokumentem byl napsán bez podpory reálných dat a skutečností. Dovoluji si připomenout jednu skutečnost mluvící proti NATO: Ruské vojenské vedení dokázalo v posledních letech schopnost přemístit 47 tisíc vojáků během 48 hodin. Nato potřebuje k přesunu 5 tisíc vojáků 4 dny. Brexit bude posilovat militarizaci britské politiky a její působení na EU s pomocí NATO. Nevylučuji brzký vznik NATO-Schengenu, nejen pro drony, včetně ČR.

Jaký je Váš postoj k fotbalu? Pro mne fotbal představuje jeden z mnoha článků spojení sportu nejenom s politikou, ale i brexitem. Dovoluji si připomenout, že již před 18 měsíci zástupce hlavního redaktora časopisu Championat, Evgenij Sljuzanski napsal článek, ve kterém upozorňoval na možnost vyloučení Rusů z OH v Rio. Osobně jsem s obsahem souhlasil, a sklízel ironické úsměvy. Situace účasti Rusů v OH se potvrdila. Podobná je situace s mistrovstvím světa ve fotbalu 2018 v RF. Na toto téma jsem psal v příspěvku Brexit a spanilé jízdy6. července t.r. Odpověď na otázku spojuji s pozoruhodným couváním WADA ve věci meldonium po té, co propagandistický útok a způsobená škoda splnily svůj účel. Meldonium není dnes tím, čím bylo v září 2015!? Dostali jsme se tak i ve sportu do situace podobné té v politicko - vojenské: koná se bez práva a důkazu. Proto je prakticky všechno možné. Logika politických a vojenských událostí mi dovoluje si představit, že mistrovství světa ve fotbalu v RF se může stát ruinou prestižního projektu prezidenta Putina.

Mezitím se fotbaloví fanoušci mohou podívat na webovou stránku FIFA, kde jsou uvedeny ceny (od 220 USD) a kategorie vstupenek a začít dělat kalkulaci návštěvy v Rusku. Dva fotbaloví reprezentanti RF, Alexandr Kokorin a Pavel Mamajev se svými manželkami se mohou podívat do věštecké koule. Oslavovat po výkonu ve Francii v jednom z klubů v Monaku Twiga, s pomocí DJ, syna ex-prezidenta Sarkozyho, s účtem 250 tisíc Euro jenom za 500 láhví šampaňského, si mohou dovolit pouze nenapravitelní, kterým by měla zakázaná účast v profesionálním sportu, v reprezentaci státu a nařízena důkladná daňová prověrka, včetně všech úředníků a pomocníků. Odsouzení argentinského fotbalisty Lionel Messi (1987) a jeho otce do vězení by mělo být příkladem nejenom pro Rusko.

Brexit a spanilé jízdy? Obsahem je podrobnější komentář dopingové aféry s meldonium, zdůvodnění mého postoje k možnému bojkotu nebo odebrání mistrovství světa ve fotbalu RF, zmínka o summitu NATO a nedávná oslava absolventů akademie FSB v Moskvě. Její absolventi nedávno organizovali oslavu ukončení studií ve formě jízdy po Moskvě. Prý v zapůjčených Mercedes-džípech. Spanilá jízda, stejně jako neakceptovatelné hýření penězi v Monaku dokazují absolutní propad výchovného procesu mladých sportovců a profesionálů, slabost vedení a přitažlivost mladých k drahým a status potvrzujícím věcem. 28 zveřejněných obličejů Rusů vzdělaných pro práci v utajení, ke štěstí bez praktické zkušenosti, doporučuji použít jako lákadlo. S jeho pomocí by se mohl chytit nějaký západní špion s inteligencí odpovídající absolventům-účastníkům spanilé jízdy. Zmiňuji se o jízdě absolventů akademie FSB, protože zapadá do obrazu všeobecného úpadku výchovy a vzdělání. A také do obrazu působení tzv. profesionálů – emigrantů – zrádců a nepodcenitelných nebezpečí. Zde mám na mysli příklad bývalého spolupracovníka FSB. Ten se stal gubernátorem, zpronevěřil milióny, včetně realizace umění na čas za státní peníze, uprchl do USA, aby konečně nemusel žít mezi Rusy. Pro Putina to znamená potvrzení, že největším opravdovým nebezpečím pro Rusko a jeho osobu není Západ v současném stavu, čekající na svou příležitost, ale pomatení bohatí, zhýčkaní oligarchové, zkorumpovaní úředníci-zrádci v jeho blízkosti, kteří budou v pravou chvíli vždy ochotni prodat svého šéfa bez ohledu na zájmy Ruské federace a milióny poctivých lidí. Umbra brexitu proto zasáhne vládní paláce nejenom v Londýně, Bruselu, Kremlu, ale i Pekingu.

V Londýně Alexander Boris de Pfeffel Johnson (1964) a Nigel Paul Farage (1964) neopustili scénu brexitu dobrovolně. Kdo si to myslí, bude se v představitelné budoucnosti divit. Podobně se budou divit ti, kteří se dnes radují a dělají si naděje na ústupky EK. Brexit mezitím pomůže snahám se dostat k penězům s pomocí žalob v Londýně. Bývalý finanční ombudsman Walter Merricks prohlásil, a dnes 6. července The International Business Times zveřejnil, že od roku 1992 do roku 2008 MasterCard nezákonně zvyšovala poplatky v rámci EU. Bude podána kolektivní žaloba na MasterCard ve výši 19 miliard GBP1! Maličkost?

V Bruselu se rozhodla EK s pomocí umbra brexitu dát ve věci CETA hlas národním parlamentům. Mnozí si myslí, že to povede ke konci CETA a TTIP a novému chování EK. Ústupek je Pyrrhovým vítězstvím kritiků smlouvy CETA. Nabídka EK totiž neobsahuje důležitou časovou komponentu a pravidla aplikace hlasů národních parlamentů. 10 Spolkových zemí SRN se zelenými ve vládě mohou teoreticky zamezit přijetí v SRN. V EK se ale razí politika smluv EU. Takové smlouvy prý nepotřebují doplňující souhlas členských států. Umbra brexitu bude dlouholetou záležitostí i pro ČR.

V Kremlu se budou připravovat na intenzivnější provokace amerických a britských diplomatů – špionů, kteří si budou stěžovat na obtěžování, nebo dokonce fyzické násilí ruských policajtů. Provokace a s nimi spojená propagace páru USA – UK bude tak napomáhat upevnit obraz Kremlu jako nepřítele u těch, kteří tomu ještě nevěří. Přitom se v mediích EU nedovíme o rozbití ruské hlavy (ochranky Velvyslanectví USA) americkým diplomatem z CIA podobné historky.

V Pekingu bude brexit pomáhat vysvětlit nesmyslnost referend a masové demokracie, potažmo i cestu Řecka ke kolapsu, Velké Británie na kraj propasti a EU do slepé ulice. Přidá-li se t k tomu USA s novým prezidentem Trump, získá Čína další nesmírně cenné argumenty proti nekontrolované demokracii. Na okraji komentářů k brexitu se objevují vzpomínky na zločiny Velké Británie páchaných na Číňanech v minulostia indikace, v jaké situaci bude Velká Británie při jednáních o účasti v hedvábných stezkách. Dokumentuje to již dnes britský expert na Čínu, Christopher Hancock, který prohlašuje, že China is not what it was five years ago. It has undergone a 180-degree turn in its political ethos. Outsiders should not attempt - and will always fail - to change China’s political and social behaviour. A dodává, however, British citizens can, and must, attempt to change their government’s hitherto misguided response to it. Brexit jako prostředek k pokání a poznání?

Finační trhy. Brexit dohání finanční trhy, nehledě na dočasnou stabilizaci GBP. Druhá vlna nejistoty je v pohybu. O tom svědčí již tři zkrachovalé britské investiční fondy. Musely ukončit práci především kvůli odtoku financí. To je jasný krizový signál indikující skutečný stav věcí v Albionu. Klidu nepřidalo ani prohlášení guvernéra Bank Of England, Mark Carney (1965). Ten dnes varoval před nebezpečím vyplývajícím z finanční nestability a ze zpomalení hospodářského růstu ve Velké Británii. Během 2 týdnů ztratil GBP 15 procent své hodnoty. V Itálii se blíží k osudové křižovatce nejstarší operativní banka světa Banca Monte dei Paschi di Siena. Brexit totiž může znemožnit pokračování dosavadního způsobu zachraňování evropských bank. Brexit může nepřímo usmrtit celou řadu evropských bank. Z prostorových důvodů se nemohu podrobněji zmínit o vlivu umbra brexitu na vztah Číny s London City. Nevylučuji na základě informací a faktů, které mám k dispozici, že Čína může získat v případě prodloužení nejistoty s odchodem Britů z EU částečnou kontrolu nad London City. V takovém případě bude umbra brexitu zvyšovat napětí mezi Londýnem, Frankfurtem a Berlínem pod dohledem Číny. Proto bude velice rušno na mnoha polích. Souhlasu netřeba.

Jan Campbell

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla