Jan Čermák: Trh s korunou napjatě vyhlíží sezení ČNB

06.02.2013 10:35

Dnešek bude ve znamení centrální bank. Nebude to však Fed či ECB, jež určí ráz dění na regionálních trzích, ale tato středa by měla patřit regionálním centrálním bankéřům z domácí ČNB a polské NBP.

Jan Čermák: Trh s korunou napjatě vyhlíží sezení ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

V případě dnešního zasedání bankovní rady ČNB je tentokrát daleko spíše než trh dluhopisů či peněžní trh, napjatý trh devizový. Proč? Inflační prognóza ukazuje centrálním bankéřům, že tržní úrokové sazby by měly být vzhledem k mizerným výkonům ekonomiky a pozitivnímu výhledu na inflaci níže, než jsou.

Základní úroková sazba ČNB (2týdenní repo) je ovšem již na technické nule (0,05 %). Proto se ČNB zamýšlí nad tím, jak alternativně uvolnit ekonomice měnové podmínky a slabší měnový kurz je jednou z logických voleb.

Část trhu se tedy obává, resp. sází na intervence, popřípadě na to, že se centrální banka přikloní k cílování kurzu. Podle našeho názoru, ale tyto spekulace zůstanou nevyslyšeny. Bankovní rada se na nadcházejícím zasedání pravděpodobně spokojí s tím, že obohatí cílení inflace o „závaznější názor“ na měnový kurz. Nepůjde ovšem o pevný cíl pro devizový kurz, ale o klouzavý názor na kurz, který se bude měnit s každou prognózou. ČNB tedy také a priori nestanoví žádný mantinel pro pohyb okolo těchto prognózovaných kurzů.

Vedle ČNB to bude dnes i polská centrální banka, které si ukrojí část své regionální pozornosti, nebo velmi pravděpodobně sáhne po dalším snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Rozhodnutí NBP snížit repo sazbu na úroveň 3,75 % nebude pro trh překvapením a spíše než na něj se bude čekat na tiskovou zprávu z jednání a následnou tiskovou konferenci guvernéra Belky. Trh totiž stále sází na poměrně výrazný pokles sazeb v následujících měsících (podle nás ne zcela opodstatněně). Nicméně, od tiskové konference podle nás nelze očekávat příliš a konkrétnější závazky by byly spíše překvapením - NBP bude spíše čekat na zveřejnění struktury HDP v posledním čtvrtletí loňského roku a na novou inflační prognózu, která se bude projednávat v březnu. Ta by podle nás mohla poukazovat na opatrné oživování a mohla tím pádem i uklidnit holubice v NBP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.