Jan Fingerland: Proces, který (možná) změní Egypt

10.05.2015 17:32

Mladá žena, básnířka a matka. A nakonec i symbol jedné éry. To všechno je, nebo spíše byla Šajmaa Sabbaghová. V lednu zemřela při zásahu egyptských bezpečnostních sil a teď má začít proces s mužem, který ji zabil.

Jan Fingerland: Proces, který (možná) změní Egypt
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Šajmaa se netoužila stát symbolem. Pouze se účastnila demonstrace, která nebyla povolena. Během setkání s policií se však stalo to, co se v poslední době děje v Egyptě běžně - bezpečnostní orgány proti demonstrantům použily nepřiměřenou sílu. 

Smrt mladé demonstrantky navíc zachytily kamery a fotoaparáty, takže se z ní stala skoro ikona. Ale ikona čeho? Současný Egypt je rozdělen nejméně na tři části. 

Na ty, kdo stojí za státní mocí - dříve představovanou prezidentem Mubárakem, dnes prezidentem Sísím. Dále ti, kdo byli proti Mubárakovi a fandili Muslimskému bratrstvu. Ti jsou dnes opět v opozici, protože armáda se souhlasem velké části společnosti islamisty odstavila od moci. 

Nejméně pozornosti Evropa věnuje třetímu Egyptu, Egyptu těch, kdo byli proti Mubárakovi i proti Mursímu. Tito lidé ještě stále opakují hesla z roku 2011, kdy se egyptská společnost poprvé postavila státní moci. Ještě stále tvrdí, že chtějí demokratický a liberální Egypt. 

Také zemřelá aktivistka patřila k této třetí části společnosti. Do Káhiry přijela z Alexandrie, aby se zúčastnila pochodu, který připomněl, že požadavky první egyptské revoluce z roku 2011 ještě nejsou naplněny. 

Skupina byla však rozprášena policejní střelbou, přičemž Šajmaa byla zasažena do tváře a do zad. Policie nejdříve odmítla zodpovědnost za smrt mladé básnířky. Později musela pod tlakem důkazů ve formě videozáznamů a fotografií ustoupit a přiznat opak. 

Ta část společnosti, která je proti Muslimskému bratrstvu, nemá s regulérním potlačováním islamistů velký problém. Vychází z toho, že je lepší omezit občanská a politická práva v zájmu nastolení pořádku a potlačení islamistů. 

Ovšem jak se ukázalo, i pro velkou část těchto lidí byla smrt Šajmy Sabbaghové příliš. Odstartovala v Egyptě debatu o tom, jestli státní represe v Egyptě nepřekročily únosnou mez - zejména nejedná-li se o represe proti členům nyní už opět zakázaného Muslimského bratrstva. 

Svou roli sehrála vizuální síla, životní příběh mladé básnířky a skutečnost, že patřila k levicové opozici. Sabbaghová na fotografiích nebyla zahalena a bylo tedy na první pohled zřejmé, že nepatří k žádné islamistické skupině. 

Smrt sedmnáctileté Sundús Rídy Abú Bakrové, zastřelené v Alexandrii o den dříve, u veřejnosti žádný odpor nevyvolala. Tato demonstrantka totiž měla na hlavě šátek a účastnila se demonstrace příznivců Muslimského bratrstva. 

Proces s policistou, který Šajmu zabil, byl odložen na začátek května. V jistém smyslu je tento proces důležitějším mezníkem, než čerstvý (doživotní) rozsudek nad sesazeným prezidentem Mursím, který spíše jednu éru ukončil. Tento proces naopak novou éru může otevřít. 

Lednová smrt Sabbaghové totiž vyvolala nezvykle silnou kritiku nejen u veřejnosti, ale také i u jinak zcela loajálních médií, které poprvé od svržení islamistů otevřeně kritizují zneužívání moci. 

Úřady také cítí, že věc vyvolala mezinárodní ohlas a vidí, že smrt levicové aktivistky poškozuje obraz Egypta více než hromadně vynášené rozsudky smrti nad islamisty. 

Ve vzduchu je cítit napětí, tím spíše, že z Alexandrie pocházel i Chálid Saíd, mladík, jehož smrt před více než čtyřmi lety pomohla odstartovat egyptskou kapitolu jasmínové revoluce. 

Státní moc tentokrát ustoupila a vydala ke stíhání policistu, ale to neznamená, že se vše změnilo k lepšímu. Před soud jdou jako obžalovaní také svědkové smrti Šajmy Sabbaghové. Účastnili se přece zakázané demonstrace! 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…