Jan Jůn: Důraz na bezpečnost marathonu v Londýně po bostonském útoku

20.04.2013 7:27

Britové zostřují bezpečnostní opatření před světoznámým nedělním londýnským marathonem ve světle nejnovějších poznatků z amerického Bostonu. Každoročního běhu se účastní nejen světová běžecká esa, jako letos loňský „světový šampion“ z africké Keňi Geoffrey Mutai a další Afričané, či charismatický britský černý olympionik Mo Farah – který byl podle deníku The Times bostonským útokem šokován.

Jan Jůn: Důraz na bezpečnost marathonu v Londýně po bostonském útoku
Foto: Archiv
Popisek: Libra

 

Běhají jej také tisíce obyčejných lidí všech věkových kategorií, kteří sbírají na charitativní účely, často v různých převlecích, což budí pozornost dalších tisíců diváků na chodnících. Je proto logické, že britské bezpečnostní síly letos věnují zvýšenou pozornost zajištění události, zejména nyní, po potvrzení islamistické podstaty teroristického útoku na marathon v americkém Bostonu a po dvou londýnských soudech se skupinami teroristů, kteří mohli mít ještě komplice. O tom prvním, s osmičlennou skupinou z Birminghamu, která připravovala ničivější útok než ten v londýnském metru v roce 2005, s 52ti mrtvými a stovkami zraněných, jsme už referovali. Právě včera proběhl v Londýně soud s další islamistickou skupinou, přípravující podobné útoky a dva vůdci skupiny mají nyní před sebou až 16 let vězení.   
 
Čtveřice teroristů pochází z města Lutonu, nedaleko Londýna, známého centra islamistů už od doby, kdy tam působil štvavý kazatel Abu Hamza. Fotografie mladých odsouzených s nepěstěnými rozevlátými plnovousy proběhly dnes britskými médii, spolu se zpravodajstvím od soudu. Podle něj připravovali útok inspirovaný jemenským internetovým islamistickým magazinem Inspire, obsahujicím i návod k útoku s použitím Papinových tlakových varných hrnců, které sloužily jako pumy právě v Bostonu.  
 
Čtveřice Ikbal, Ahmed, Aršád a Hussain se podle soudce připravovala na teroristický trénink v Pákistánu výcvikem v horách a také poukázala do Pákistánu podezřelým z terorismu značné sumy peněz. To, jak je získali, policie stále vyšetřuje a není jasné, kdo jim pomáhal. Jak známo, v Bostonu nyní policie pátrá po jednom z dvojice atentátníků, devatenáctiletém Džokaru Carnajevovi, čečenského původu, tedy z oblasti Ruské federace, která je semeništěm islamistických militantů, poté co jeho šestadvacetiletého bratra a komplice Tamerlána v noci během automobilové honičky a jeho házení pum z okna ukradeného auta postřelila a přejela a on v nemocnici zemřel. Je otřesné pomyslet, že by k podobnému teroristickému útoku mohlo třeba dojít i v neděli v Londýně a není vůbec divu, že britské bezpečnostní síly nechtějí ponechat nic náhodě. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…