Jan Klusoň: Do boje o zaměstnance vstupuje virtuální realita

08.06.2017 13:03

Klasické inzeráty už nestačí. Do boje o zaměstnance vstupuje virtuální realita.

Jan Klusoň: Do boje o zaměstnance vstupuje virtuální realita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Chtěli jste vidět, jak to vypadá ve známých velkých firmách? Nyní můžete. Díky kariérnímu showroomu Proudly si uchazeči o práci mohou doslova přivonět k prostředí, ve kterém by mohli pracovat. Ve virtuální realitě se jim otevírají společnosti jako je například Nestlé, Vodafone nebo Faurecia. Firmy tím reagují na nedostatek lidí na pracovním trhu. Na potenciální zaměstnance chtějí už od prvního momentu působit jako společnost s dobrou firemní kulturou, jež se nebojí ukázat, jak to uvnitř podniku vypadá.

Nezaměstnanost a nedostatek mladých
Trh práce je napjatý. Je na něm stále méně kvalifikovaných uchazečů o zaměstnání. Navíc podle dat z MŠMT je počet studentů prvních ročníků na VŠ nejnižší za posledních 12 let a ubývá také absolventů (viz příloha). U mladých lidí se zároveň výrazně mění kariérní cíle. Podle letošního průzkumu společnosti Universum mezi 14 tisíci českých studentů je nyní na prvním místě (60 %) při hledání práce tzv. work-life balance, tedy možnost skloubení života a práce. Na druhém (54 %) pak pocit, že slouží dobré věci a na třetím (47 %) stabilita.

Proto je čím dál důležitější umět lidi efektivně oslovit a zaujmout. Vyvolat v nich pocit sounáležitosti a sdílení společných hodnot. K tomu už klasické textové inzeráty nestačí. Nedokážou přenést atmosféru uvnitř firmy. Nedokážou v uchazečích vzbudit dojem: Tam chci pracovat!

„Výhoda využívání virtuální reality v oblasti náboru spočívá jednak v přenesení herních prvků do jinak mnohdy nezajímavé činnosti v podobě hledání práce a jednak zprostředkuje uchazeči reálný zážitek firemního prostředí bez toho, aby se za ním musel kandidát kamkoli osobně vypravit,“ říká zakladatel kariérního showroomu Jan Klusoň.

Autor je ředitel kariérního portálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.