Jan Procházka: Zákon omezující prodej během svátků? Odhaduji ztráty v desítkách milionů korun

29.06.2016 11:19

Komentář ředitele nákupního centra k zákonu zakazující prodeje o svátcích:

Jan Procházka: Zákon omezující prodej během svátků? Odhaduji ztráty v desítkách milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket

Včerejší schválení původního návrhu zákona omezující prodej během svátků znovu přináší reálnou hrozbu, kdy si zaměstnavatel nebude moci dovolit mít více zaměstnanců, než je nutné k pokrytí otevíracích hodin. „Nedá se vyloučit, že by v některých případech mohli být zaměstnanci nahrazeni brigádníky. Problém je o to větší, že podobné dopady nehrozí jen velkým nákupním centrům a supermarketům, ale mohou potkat i jejich dodavatele,“ vysvětlil Jan Procházka, ředitel nákupního centra s tím, že může jít například o dodavatele služeb v oblasti ostrahy nebo úklidových prací, v případě zboží pak mohou být postiženi dodavatelé základních potravin jako pečivo, maso a uzeniny.

Centrum s módou, které se nachází nedaleko rakouských hranic, odhaduje ztráty až v desítkách milionů korun. Právě v českém příhraničí oproti prodejnám v tuzemském vnitrozemí se dají čekat drtivější dopady zákona. Obchody a nákupní centra v blízkosti hranic jsou totiž často více závislé na zákaznicích ze sousedních zemí. Například v Rakousku jsou obchody zavřené nejen o vybraných svátcích, ale také o nedělích. „O to horší situace nastane, když zákaz vyjde právě na neděli, během kterých jsou obchody zavřené i v Rakousku,“ řekl Jan Procházka, ředitel centra, podle kterého by v takových případech nebylo v možnostech centra informovat rakouské zákazníky o tom, že bude v daný den zavřeno.

„Výsledkem budou tisíce rozhněvaných návštěvníků, kteří bohužel přijedou zbytečně. To jistě negativně ovlivní i návštěvnost pro další víkendy. Menší počet turistů v regionu tak zřejmě nepotěší ani střední či menší živnostníky působících v oblasti cestovního ruchu,“ doplnil ředitel Jan Procházka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…