Jan Urbach: Co bylo příčinou neštěstí Kaczyńského letadla

09.06.2017 19:50

Příčinou pádu letadla prezidentského speciálu Tu-154, kterým letěl polský prezident Lech Kaczyński, bylo sestoupení letounu pod bezpečnou výšku a následný náraz do stromu. V rozhovoru pro agenturu RIA RIA Novosti to uvedl předseda technické komise Mezistátního leteckého výboru (MAK) pro vyšetření katastrofy Alexej Morozov.

Jan Urbach: Co bylo příčinou neštěstí Kaczyńského letadla
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Smolensk, Kaczynsky

„Příčinou neštěstí bylo přiblížení zemi pod bezpečnou výšku 100 metrů, o kterém rozhodla posádka nehledě na to, že neměla vizuální kontakt s pozemními orientačními body," řekl Morozov. Letadlo Lecha Kaczyńského havarovalo v 10. dubna 2010 při zahájení přistání na letišti Smolensk-Severní. Na palubě zahynulo všech 96 lidí na palubě speciálu. 88 cestujících a 8 členů posádky. V polsku je vyšetřování katastrofy předmětem politického boje. Objevila se nejrůznější v podstatě fantasmagorická vysvětlení o atentátu na letadlo, která do jisté míry znevážila oprávněné otázky.

Patří mezi ně také fungování vlády Donalda Tuska a působení ministra zahraničí Radoslawa Sikorského v průběhu přípravy cesty na pitní akci do Katyně Netaktní bylo i jednání Bronislawa Komorowského poté, co se ujal úřadu prezidenta. Odmítl totiž úřadovat v Kanceláři prezidenta, pokud před ní na veřejném prostranství bude po katastrofě spontánně vztyčený kříž. Dodnes se na tomto místě vždy desátého v měsíci scházejí sympatizanti prezidenta Kaczyńského, aby uctili jeho památku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.