Jan Urbach: Guantánamo, nesplněný slib Barracka Obamy

19.01.2017 18:01

Již před prvním zvolením prezidentem USA sliboval Barack Obama uzavření zadržovacího tábora Guantánamo. Nejen v prvním, ale ani ve druhém období, tedy za osm uplynulých let slib nesplnil. Přiznal to včera i mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Jak uvedla agentura AP, jde o první veřejné prohlášení, kterým Obamova administrativa uznává, že nedokázala splnit jeden z klíčových slibů.

Jan Urbach: Guantánamo, nesplněný slib Barracka Obamy
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Ve vojenském koncentračním zařízení zřízeném v rámci boje proti terorismu byly v uplynulém období zadržovány – povětšinou bez obvinění či soudu – stovky osob podezřelých z terorismu.

O hrůzných poměrech na Guantánamu svědčí např. kniha Mauritánce Mohameda Ould Slahiho, proti němuž nebyly podle soudu žádné důkazy, ale po odvolání vlády byl nadále zadržován. Slahi líčí, jak ho vyšetřovatelé sexuálně zneužívali, připravovali ho o spánek, vystavovali ho zimě, inscenovali před ním falešné únosy a popravy a hrozili, že na Guantánamu skončí i jeho matka.

Počet zadržovaných se postupně ovšem snižoval a propuštění byli „distribuováni“ do různých spojeneckých zemí, aby tam prošli „rehabilitačním“ procesem. Právě toto pondělí bylo propuštěno a převezeno do Ománu deset lidí. V současnosti je na Guantánamu drženo asi 45 osob. V průběhu volební kampaně se pro další využívání tábora vyslovil Donald Trump, který by ho rád zaplnil dalšími „nájemníky“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla