Jan Urbach: Masová výstavba na Izraelem okupovaném území

02.02.2017 12:29

V noci na 1. únor bylo vydáno prohlášení izraelského ministerstva obrany, podle kterého ministr národní obrany Avigdor Lieberman a premiér Státu Izrael Benjamin Netanjahu vydali souhlas na výstavbu 3000 obytných jednotek na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Jan Urbach: Masová výstavba na Izraelem okupovaném území
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Již 20. ledna bylo vydáno souhlasné stanovisko pro výstavbu 566 bytů pro okupační osadníky ve třech sídlištích ve východní části Jeruzaléma. Podle lokálních jeruzalémských orgánů byla výstavba zmražena v prosinci na pokyn Netanjahua, a to v souvislosti s nadcházející inaugurací Donalda Trumpa. B. Netanjahu přijal vítězství D. Trumpa v amerických prezidentských volbách s velkým uspokojením. Právě v souvislosti s výstavbou na okupovaných územích Jeruzaléma a Západního břehu Jordánu totiž byly jeho vztahy s Barackem Obamou velmi napjaté.

Konflikt ve vztazích dosáhl vrcholu 23. prosince loňského roku,  kdy poprvé od roku 1979 Spojené státy nevetovaly a ani se nezdržely při hlasování v Radě bezpečnosti OSN o rezoluci odsuzující budování židovských osad na okupovaném palestinském území. Izrael okupoval východní část Jeruzaléma v roce 1967 a celý ho považuje za své hlavní město. Palestinci přitom předpokládají, že okupovaná část bude hlavním městem jejich státu. S izraelským postojem nesouhlasí mezinárodní společenství. D. Trump v průběhu volební kampaně uvedl, že USA do Jeruzaléma přenesou své velvyslanectví z Tel Avivu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.