Jan Urbach: Nahradí Clintonovou Biden nebo Sanders?

15.09.2016 12:29

Kdo nahradí Hillary Clintonovou v případě, že ze zdravotních důvodů odmítne kandidovat v listopadových prezidentských volbách? Takovou otázku klade britský list „The Telegraph“.

Jan Urbach: Nahradí Clintonovou Biden nebo Sanders?
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Samotná slabost téměř sedmdesátileté Clintonové 11. září by asi vzhledem k panujícímu horku nebyla problematická. Pochybnosti ale vzbuzují následující vyjádření. Jako první se objevilo sdělení volebního štábu, které hovořilo o slabosti, později osobní lékařka prezidentské kandidátky uvedla, že se jedná o zápal plic. Ovšem Bill Clinton se nakonec vrátil k tezi o slabosti a dehydrataci s tím, že jeho žena neposlouchala volební štáb a nepila dostatečné množství vody.

S ohledem na dřívější spekulace o jejím nedobrém zdravotním stavu se proto objevují i spekulace o tom, jak by demokraté řešili její případnou neúčast ve volbách. Clintonová by takové rozhodnutí musela přijmout sama, stranickým rozhodnutím není odvolatelná. Není ovšem vyloučeno, že by mohla být k takovému kroku dotlačena. Nahrazena by prý mohla být podle The Telegraphu nynějším viceprezidentem Joe Bidenem nebo Clintonové soupeřem v primárkách Bernie Sandersem.

Stranické stanovy demokratů určují, že kandidát by byl vybírán na speciálním jednání představitelů Národního výboru demokratů, kde by musel získat většinu hlasů. Stále více Američanů má pochybnosti, zda je Hillary Clintonová schopná úřad prezidenta ze zdravotních důvodů plnohodnotně vykonávat. Navíc prokazatelně lhala v případu své mailové korespondence a tak i vyjádřením o jejím dobrém zdravotním stavu věří jen ti nejzatvrzelejší stoupenci.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.