Jan Urbach: Německá BND špehovala politiky z EU a NATO

12.07.2016 21:05

Několik desítek předních politiků - prezidentů, premiérů, ministrů - v členských státech Evropské unie a NATO rozpracovávala německá tajná služba Bundesnachrichtendienst (BND). Uvedl to list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" s odvoláním na zprávu výboru pro kontrolu tajných služeb ve Spolkovém sněmu.

Jan Urbach: Německá BND špehovala politiky z EU a NATO
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Ze zprávy plyne, že německá rozvědka v zahraničí zaměřila pozornost na 3300 cílů. Patří mezi ně diplomatické mise spojeneckých států, nevládní organizace, ekonomické subjekty, vojenské objekty a jednotlivé osoby. Materiál v podobě, kterou mají k dispozici sdělovací prostředky, ale neuvádí konkrétní státy, instituce nebo politiky. Loni ovšem "Der Spiegel" napsal, že předmětem zájmu německých rozvědčíků bylo ministerstvo zahraničních věcí Polska. Autoři zprávy uvedli, že třetina operací BND byla odůvodněná, neboť se týkala stáů v krizové situaci nebo konkrétními hrozbami. V některých dalších případech poslanci přiznávají, že odůvodněnost nebyli schopni posoudit. Podle jejich soudu však špiclování politiků ze spojeneckých států je jednoznačně v rozporu s právem. Poslanec Zelených Hans-Christian Ströbele v té souvislosti obvinil BND z porušení práva a mezinárodních ujednání. Sdělovací prostředky připomínají výroky kancléřky Angely Merkelové po odhalení podobných amerických praktik v Německu. Agentura DPA uvedla její výrok, že to se mezi přáteli „nedělá“ a ironicky připojila oznámku „dělá se to“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…