Jan Urbach: Nord Stream 2 budou financovat jen Rusové?

30.09.2018 14:20

Rusko může v případě amerických sankcí vůči evropským partnerům financovat výstavbu plynovodu Nord Stream 2 plně z vlastních údajů.

Jan Urbach: Nord Stream 2 budou financovat jen Rusové?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Pro německý list "Süddeutsche Zeitung" to uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. O takovém řešení mělo být ostatně hovořeno i při nedávném setkání Vlaimira Putina s Angelou Merkelovou.

Konsorcium pro výstavbu plynovou v současnosti vedle ruského Gazpromu, jako hlavního intervalu,  tvoří pět západních firem.  Financování ve výši 10 miliard euro by mělo být vyřešeno do konce roku bankovním překlenovacím úvěrem, za který mají společníci ručit. V případě uvalení amerických sankcí, Moskva o nich hovoří jako o chuligánských, by takový krok měl na západní společníky  zničující dopad a zřejmě by se museli účasti na projektu Nord Stream 2 vzdát, aby nepřišly o obchody v USA.  Podle deníku by se financování plynovodu Ruskem stalo problémem pro německou vládu vážné dilema. Berlín samozřejmě nechce rezignovat z dobře fungujících dodavatelských vztahů s Ruskem. Ovšem Evropská komise by mohla sáhnout po pravidlech o ochraně konkurenčního prostředí, které nedovolují, aby firma dodávající plyn byla jeho přepravcem.  Americká kritika plynovodu Nord Stream 2 nemá jen politické aspekty, míjí Ukrqajinu, která tranzit plynu využívala k politickému nátlaku, ale očividně i ekonomické. Washington chce své přebytky zkapalněného plynu dodávat do Evropy, což se ostatně předmětem dohody Donalda Trumpa s Jeanem-Claudem Junckerem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…