Jan Urbach: Norský azyl pěti tureckým vojákům

26.03.2017 7:32

Pět tureckých vojáků získalo v Norsku azyl. Čtyři armádní důstojníci a vojenský atašé se obávali pronásledování po loňském pokusu o státní převrat v Turecku. Všichni se ve chvílích neúspěšného pokusu o sesazení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nacházeli na území Norska a popírají jakoukoli účast na událostech.

Jan Urbach: Norský azyl pěti tureckým vojákům
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Jeden z důstojníků novinářům řekl, že po 15. červenci 2016 byl odvolán z postu a byla zrušena platnost jeho pasu. Podle jeho názoru by byl po návratu do vlasti zatčen, riskoval by mučení a nucení k falešným přiznáním. Norské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že rozhodování o azylu je v kompetenci imigračních orgánů a nebude spekulovat o možných „mezinárodních reakcích“. Bližší nesdělilo ani Ředitelství pro imigraci. Uvedlo pouze, že od loňského roku byl azyl udělen 52 občanům Turecka, z toho 17 dospělým osobám.

Turecké ministerstvo zahraničních věcí si na protest proti azylovému rozhodnutí předvolalo norského velvyslance v Ankaře. Je prý „politováníhodné a nepřijatelné, že spojenec v NATO podpořilo tyto vojáky. „Je to nepřijatelná situace. Evropa by se neměla stát bezpečným útočištěm pro organizátory převratu, teroristy a vrahy,“ řekl turecký ministr spravodlnosti Bekir Bozdag. Turečtí důstojníci požádali o azyl i v dalších členských státech NATO, např. v Německu, Belgii, Nizozemí, USA a Řecku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.