Jan Urbach: Šlonzáci vítali Hitlera radostně

01.09.2016 17:30

V předvečer 77. výročí vypuknutí II. světové války zveřejnil v Polsku vycházející měsíčník „Ślůnski Cajtůng” provokační článek s titulem „U nás vítali radostně“. Periodikum sympatizující s Hnutím slezské autonomie tak na první straně vydání popisuje reakci obyvatel Slezska na německý útok na Polsko.

Jan Urbach: Šlonzáci vítali Hitlera radostně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rodný dům Adolfa Hitlera v rakouském Braunau am Inn

„Za několik dnů – 1. září – další výročí německého útoku na Polsko v roce 1939. Jistě nás opět začnou krmit mýty o hrdinné obraně Katovic, o represích na území Slezska, o věži parašutistů, kde údajně polští harceři bojovali s útočícím Wehrmachtem. Ale to jsou bajky,“ ignoruje k historickou pravdu „Ślůnski Cajtůng”.

Hnutí slezské autonomie (Ruch Autonomii Śląska, RAŚ) usiluje o vytvoření autonomního regionu v historických hranicích Horního Slezska. Podle některých Poláků je toto hnutí „skrytou německou opcí“, jak jako první uvedl předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński. Kromě jiných se kriticky k činnosti RAŚ v souvislosti se spoluprací autonomistů s Tuskovou Občanskou platformou vyjádřil i dřívější předseda Svazu demokratické levice Grzegorz Napieralski.

Za své výroky byl žalován a u soudu pronesl: "Hovořme normálním jazykem. Jde o to, aby kousek polského státu nebyl kouskem polského státu“. Je totiž třeba poznamenat, že na některých mapách slezských autonomistů se nárokují i česká území jižního Opavska a spolu s tím i Jesenicko a západní Těšínsko.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.