Jan Urbach: Směr by vyhrál, Kiska až čtvrtý

15.12.2019 9:37

Pokud by se volby do Národní strany Slovenské republiky konaly v první prosincové dekádě, jejich vítězem by se stal Robertem Ficem vedený Směr. Podle agentury Focus by získal 19,6 procenta hlasů.

Jan Urbach: Směr by vyhrál, Kiska až čtvrtý
Foto: Pravda.sk
Popisek: Budova slovenského parlamentu v Bratislavě

Na druhém místě je ovšem již Lidová strana Naše Slovensko, kontroverzní uskupení vedené Mariánem Kotlebou by získalo 11,8 procenta. Dostalo se tak před tzv. liberální opozici. Progresivní Slovensko a Spolu by volilo 10,3 procenta a stranu bývalého prezidenta Andreje Kisky Za lidi 9,2 procenta slovenských voličů. Hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, společně se satelity, by dostalo 8 procenta, což je výrazný posun od dřívějších cca 6 procent.

Sme rodina podnikatele Borise Kollára, strana, která může být jazýčkem na vahách, by dostala 7 procent. Křesťanskodemokratické hnutí má 5,7 procent, stejný výsledek má i liberální Svoboda a solidarita a jako poslední by se dostala do parlamentu Slovenská národní strana se ziskem 5,3 procenta. Bez mandátů by zůstaly obě „maďarské strany“. Bugárův vládní Most-Híd totiž oslovuje pouze 4,3 procenta voličů, stejně jako druhý blok založený na spolupráci Strany maďarské komunity, Maďarského fóra a Sounáležitosti.

Zatím mimo parlament by zůstal i projekt bývalého ministra zdravotnictví a vnitra Tomáše Druckera Dobrá volba (3,8 procenta) a strana bývalého soudce Nejvyššího soudu a prezidentského kandidáta Štefana Harabina Vlast (2,1 procenta). Podle tohoto průzkumu společnosti Focus by v Národní radě SR bylo 9 politických stran. Tato roztříštěnost i s přihlédnutím časté osobní animozitě představitelů opozice naznačuje oprávněnost obav z vytváření příští vládní koalice.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…