Jan Urbach: Tisíce tureckých učitelů mají zákaz výkonu povolání

21.09.2016 16:53

Téměř 28 tisíc tureckých učitelů přišlo o práci a asi 9,5 tisíc má pozastavený výkon povolání z důvodu údajného spojení s teroristickou činností, řekl dnes turecký vicepremiér Nurettin Canikli. Neoficiálně se ovšem hovoří o vyšších počtech.

Jan Urbach: Tisíce tureckých učitelů mají zákaz výkonu povolání
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

V Turecku právě začíná nový školní rok a vláda rozhodla, že bude probíhat v duchu připomínky potlačení pokusu o stání převrat 15. července. Podle vládních instrukcí žáci nejdříve minutou ticha uctili „památku mučedníků“ a modlili se za ně. V průběhu neúspěšného puče zemřelo 270 lidí. Agentura AFP s odvoláním na šéfa učitelkých odborů v Istanbulu Huseyina Ozeva uvedla, že zákaz výkonu povolání má 40 až 45 tisíc učitelů.

Čistky v Turecku mají zbavit vlivu Fethullaha Gülena, který je Aknarou považován za organizátora puče. Je viněn z toho, že v Turecku zorganizoval strukturu souběžnou se stání mocí, kterou vláda nazývá Fethullaha (FETO). Represe ale dopadají na Kurdy, když před dvěma týdny bylo suspendováno 11,5 tisíce učitelů podezřívaných z napojení na Kudskou stranu pracujících. V Turecku je okolo 850 tisíc učitelů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…