Jan Urbach: V SPD roste kritika ministra zahraničí Maase

30.04.2018 20:23

V německých sdělovacích prostředcích se objevily spekulace, že ministr zahraničních věcí Heiko Maas bude ze svého postu odstraněn. Důvodem má být příliš ostrý kurz proti Rusku.

Jan Urbach: V SPD roste kritika ministra zahraničí Maase
Foto: SPD
Popisek: Sozialdemokratische Partei Deutschlands

Na setkání šéfů diplomacie nejprůmyslovějších států v Torontu Maas zablokoval účast Vladimira Putina na červnovém setkání představitelů států G7 v Torontu. Prohlásil, že Rusko nesplnilo podmínky, které mu byly dány po připojení Krymu k Ruské federaci, nedošlo k žádným změnám a není proto v této chvíli o čem hovořit.

Maas tak sleduje linii kancléřky Angely Merkelové držet na distanc V. Putina a udržet jednotu Západu vůči Rusku. Německá sociální demokracie, jíž je Maas členem, ale několik let prosazuje politiku sblížení s Moskvou. Bývalý ministr zahraničí a předseda strany Sigmar Gabriel hovořil o potřebě oslabení protiruských sankcí, protože znamenají pro německé hospodářství velké ztráty.

Politika porozumění s Ruskem je v sociální demokracii trendem od kancléře Gerharda Schrödera. Bývalý šéf SPD Matthias Platzeck, nyní předseda Německo-ruského fóra, tvrdí, že požadavek, aby Rusko přijalo západní standardy „nemá nic společného s realitou“.

Maasova politika je proto podrobena kritice členů vlastní strany, zejména z východních spolkových zemí, které sankcemi velmi utrpěly, pokles exportu dosáhl až 50 procent. Kritická je ovšem také CSU. Horst Seehofer jako předseda bavorské vlády v poslední době každoročně jezdil do Moskvy a snažil se otevřít cestu pro export bavorské produkce.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…