Jan Vávra: Daně platí jen blbec

09.10.2013 7:22

Firmy s vlastníky z daňových rájů za posledních pět let vyhrály veřejné zakázky v objemu nejméně 153 miliard korun. To je nejpodstatnější závěr analýzy, kterou vypracovala protikorupční organizace Transparency International. Ve veřejných zakázkách zvítězilo během posledních pěti let 222 společností s matkou v daňovém ráji a 277 firem s vlastníkem v daňovém ráji získalo dotace z evropských fondů. Daňové úniky lze v těchto případech odhadnout na jednotky miliard korun.

Jan Vávra: Daně platí jen blbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Výběr daní je starým a věčným problémem českého státu. A pokud se v naší zemi neplatí ani daně z příjmů vzniklých na základě veřejných zakázek, není možné se divit, že stát nemá peníze. Pravicoví ideologové v čele s Václavem Klausem vždy horovali pro malý, ale efektivní stát. V našich podmínkách to dopadlo zcela opačně, takže máme rozbujelý, ale naprosto neefektivní stát, který není schopen plnit základní funkce. Není proto divu, že se tento problém stal jedním z nosných témat předvolební kampaně.

Nejde jen o legislativu, kterou přechozí politické garnitury neměly vůli změnit. K odlivu domácího kapitálu do zahraničí pochopitelně pomáhá nejisté podnikatelské prostředí a nepředvídatelnost naší legislativy. Podle některých informací vzrostl za první pololetí počet českých společností vlastněných z daňového ráje na rekordních 12.719. A odborníci předpokládají, že zájem o takzvanou daňovou optimalizaci a zajištění anonymity vlastnictví, bude nadále růst. Proč ale mají takové společnosti vydělávat na veřejných zakázkách nebo těžit z evropských dotací, zůstává otázkou.

Určité vysvětlení, proč tomu tak je, může naznačovat skutečnost, že zhruba jedno procento z analyzovaných firem má propojení na politicky aktivní osoby. Analýza vazeb mezi profily zhruba 2000 politiků i lobbistů, uvedenými v serveru nasipolitici.cz, a společnostmi s neprůhlednou vlastnickou strukturou poukázala na desítky aktivních či bývalých spojení. Spojení mezi společnostmi z daňových rájů a světem politiky lze nalézt například u radních zasedajících v orgánech či managementu realitních a developerských společností. Jedním z politiků, kteří podle informací zpravodajských serverů působili ve společnosti s většinovým vlastníkem na Kypru, je i současný ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Stále se tedy opakuje stejná písnička. Politici – ať staří či noví – nemají zájem bránit odlivu českého kapitálu za hranice, naopak podporují, aby firmy vlastněné z daňových rájů mohly bohatnout z veřejných peněz. Zákon o regulaci anonymních akcií je v oblasti veřejných zakázek zcela bezzubý, což bylo ostatně jeho smyslem. Naděje na nápravu je tudíž za současného rozložení sil mizivá. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.